Barion Pixel Nemcsak időseknél jelentkezhetnek változókori tünetek… – Coloré

Nemcsak időseknél jelentkezhetnek változókori tünetek…

2023. 01. 02.

…de attól még ugyanolyan kellemetlenek: hőhullámok, alvászavar, hangulatingadozás. Az ösztrogénszint csökkenhet természetesen, amikor elérsz a változókorba, de korábban is kiválthatja valami, és megjelenhetnek a tünetek. A hormonterápia fiatalon nem mindig javasolt, vannak egyéb lehetőségek is, amelyekkel enyhíthetsz a panaszokon.

Az ösztrogén a legfőbb hormon, amely megkülönbözteti a nőket a férfiaktól. Míg a férfiaknál csekélyebb, addig a nők szervezetében sokkal nagyobb mennyiségben található meg. Ahhoz, hogy termékeny lehess, szexuálisan aktív maradj, jól érezd magad a bőrödben és a „nőiességedben”, fontos, hogy megfelelő mennyiségű ösztrogénnel rendelkezz, aminek a szintje folyamatosan változik, például a menstruációs ciklust is ez szabályozza.

Mi okozhat alacsony ösztrogénszintet?

A menopauza vagy változókor, ami a női lét természetes velejárója, az egyik leginkább ismert oka az ösztrogénszint csökkenésének. Ezenkívül azonban még rengeteg minden állhat a háttérben. Olyan betegségek, amelyek miatt akár fiatalon is jelentkezhetnek a tünetek.

Amikor a petefészkek működése 40 éves kor előtt leáll, az ösztrogénszint csökken, és a menstruáció megszűnik, akkor korai petefészek-elégtelenségről, más néven korai menopauzáról beszélünk.

Az étkezési zavarok – mint az anorexia és a bulimia – ugyancsak felboríthatják a szervezet hormonegyensúlyát. Turner-szindrómában és törékeny X-szindrómában szenvedő betegeknél szintén jelentkezhet, de autoimmun betegségek velejárója is lehet.

A petefészkeket érintő kezelések is befolyásolják az ösztrogénszintet. A nőgyógyászati rákkezelések, például a sugár- vagy kemoterápia károsíthatják azokat. Az egyik vagy mindkét petefészek eltávolítása esetén szinte azonnal jelentkezhetnek a jellegzetes panaszok.

Az agyalapi mirigyet érintő betegségek ugyancsak hatással vannak az ösztrogénszintre, ilyen a hipotalamusz amenorrhoea, vagyis a menstruáció elmaradása. Ebben az esetben a szervezet túlhajtott (pl.: sportolóknál), és az agy nem bocsát ki elég hormont, amely aktiválhatná az ösztrogéntermelést a petefészkekben. Ennek következtében a menstruáció teljesen elmarad.

ösztrogénszint csökkenés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Milyen tünetekkel járhat az alacsony ösztrogénszint?

Mellérzékenység

A fájó mell az alacsony ösztrogénszint árulkodó jele. Lehet normális is, így például a menstruáció előtti szakaszban természetes, hogy csökken az ösztrogénszint.

Fejfájás

A fejfájás, különösen a migrén az alacsony hormonszint következménye lehet, mivel az ösztrogén hatással van a fájdalomért felelős agyi ingerületátvivő anyagokra.

Hangulati ingadozások és depresszió

Az ösztrogén beindítja a szerotonintermelést, ami a jó közérzetért felelős. Egyes kutatások szerint nélkülözhetetlen a mentális egészséghez.

Fáradtság és alvási problémák

Mivel szintje szorosan kapcsolódik a szerotoninszinthez, a melatonintermelést is befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy leeshet a hormonszinted, ha kevesebbet alszol.

Hőhullámok és éjszakai izzadás

Az ösztrogénszint és a hipotalamusz működése összefüggést mutat. Ez utóbbi szabályozza a testhőmérsékletet, és az alacsony ösztrogénszint hőhullámokat és éjszakai izzadást okozhat.

Szabálytalan menstruációs ciklus

A szabálytalan ciklusok ugyancsak hormonszinteltérésre, -ingadozásra utalhatnak. Ez gyakori a premenopauzában, vagyis a természetes menopauzát megelőző időszakban. Az ingadozás megzavarja a normális menstruációs ciklust. Nagyon lecsökkent ösztrogénszint esetén a menstruáció akár teljesen el is maradhat.

Gyakori húgyúti fertőzések

Ez a hormon segít fenntartani a húgyutak épségét, megfelelő működését. Alacsony szintje esetén gyakoribbá válhatnak a bakteriális húgyúti fertőzések.

Csontritkulás

A csontoknak szintén ösztrogénre van szükségük az erő és a sűrűség fenntartásához, és enélkül törékennyé válhatnak.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazsággal járó hüvelyhámsorvadás vagy atrófia az alacsony ösztrogénszint egyik igen jellemző és kellemetlen, ráadásul meglehetősen gyakori tünete. A hüvelyhám sorvadása az életkorral felgyorsul, ám fiatalon is kialakulhat, például szülés után, szoptatás alatt a lecsökkent ösztrogénszint miatt. Erre az állapotra az elvékonyodott, érzékeny és sérülékeny, száraz hüvelyhám jellemző, következményeként a szex is fájdalmassá válhat.

A következő jelekre kell figyelned: szex közben fájdalmat érzel, vérzel utána, fokozott hüvelyszárazságot tapasztalsz, a hüvelyed viszket, vizelés közben ég, gyakran kell mosdóba menned, valamint úgy érezheted, hogy a hüvelycsatornád megrövidült és szűkebb lett.

ösztrogénszint csökkenés
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mit tehetsz ellene?

Az alacsony ösztrogénszint kezelésének legkézenfekvőbb módja a hormonterápia. Ilyenkor a cél a hiányzó ösztrogén pótlása. Bizonyos körülmények és egyes betegségek esetén azonban nem javasolt a hormonterápia. Ekkor sem szabad megijedned, vannak más megoldások, amikkel enyhítheted a panaszokat.

Létezik egy lézeres eljárás, amelyet hüvelyhámsorvadás esetén alkalmaznak. Ez beindítja a kollagéntermelést a hüvely falán belül, serkenti a véráramlást és fokozza a nedvesedést. Azonban vannak kevésbé invazív módszerek is, mint a hüvelyszárazság elleni hüvelykúpok.

Az egészséges táplálkozás sokat segíthet a tüneteken, valamint bizonyos gyógyszerek is. A kellemetlenségek csökkentését el lehet érni hormonmentes növényi hatóanyagokkal, amelyek mind a testi, mind a lelki jelekre hatással lehetnek.

Forrás: Cleveland Clinic, Medical News Today, Obgynal, Remifemin, Cikatridina

Képek forrása: Shutterstock/Puzzlepix