Miért égnek ki a nők hamarabb, mint a férfiak?

A nők kiégésének nem csak az az oka, hogy sokkal több a dolguk, mint a férfiaknak - bár természetesen ez is igaz. Az viszont nagyon fontos lenne, hogy elinduljunk a megoldás irányába, mert ha nem így történik, mindannyian veszítünk.

„Nem tudom végigcsinálni” – nézett végig Kata a rendetlen lakáson. Egész nap próbált helytállni a munkahelyén, délután különórára vitte a gyerekeket, miközben azon gondolkodott, mi lesz, ha újra bevezetik az online oktatást. Este pedig várta a háztartás: a mosás, a takarítás, a főzés, a másnapi uzsonna és a többi. A férje igyekezett segíteni ugyan, de a munkája mellett nem tudott túl sokat tenni. A helyzet nem egyedi, nem ritka, és sajnos sokunk számára ismerős.

Chaos,in,room,after,party.,beer,bottles,,popcorn,and,pizza
A házimunka nagy teher lehet egy dolgozó nőnek / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A pandémia csak súlyosbította a helyzetet

A koronavírus-járvány még inkább rávilágított arra, a nők mennyivel nagyobb részt vállalnak a házimunkából, mint a férfiak. Rendszerint rájuk maradnak a gyerekekkel kapcsolatos pluszfeladatok, miközben a munkahelyükön is megfelelően kell teljesíteniük.

Nem csoda, hogy sokkal nagyobb eséllyel fenyegeti őket a kiégés. Az USA-ban próbálták számszerűsíteni a különbséget a férfiak és a nők között, és arra a következtetésre jutottak, hogy a dolgozó nők 23 százalékkal nagyobb eséllyel égnek ki a férfiaknál.

Businesswoman,working,in,the,office
Sokkal több nő ég ki, mint férfi / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az okok felsorolása messzire vezetne. Említhetjük a hagyományos társadalmi struktúrát, a nemekkel kapcsolatos elvárásokat, és a munkahelyi egyenlőtlenségeket. A legtöbb országban a nők azonos munkáért kevesebb pénzt kapnak. Az USA-ban például ugyanazért a munkáért, amiért egy férfinak 1 dollárt adnak, egy nő 82 centre számíthat.

Stresszfaktorok

Az alacsonyabb fizetés már önmagában is frusztráló, hiszen a nő úgy érzi, hogy „leértékeli magát”. A munkahelyétől pedig nagy eséllyel nem várhat el több megértést, mert ki tudja, mit kell majd később kérni mondjuk a járványhelyzet romlása miatt.

Több tanulmány igazolja azt is, hogy előléptetés esetén sokkal nagyobb esélye van egy férfinak – pusztán a neme miatt. Az már pedig csak „hab a tortán”, hogy ebből a szempontból a home office-ban dolgozó munkatársak is hátrányban vannak. Ezzel a lehetőséggel szívesebben élnek a nők, úgyhogy elsősorban ők az érintettek.

Back,view,of,businesswoman,speak,using,webcam,conference,on,laptop
A home office karrierszempontból hátrányos lehet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos lenne a megoldás

Az USA-ban elindult egy olyan folyamat, hogy egyre több nő adja fel a munkáját, és esik ki a munkaerőpiacról. 2020 szeptemberében a számuk már 860 ezer volt, miközben a férfiaknál 200 ezer volt ugyanez az érték. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy nem bátorítja az újabb generáció tagjait ambiciózus szakmai célok kitűzésére, vagy pedig gyerekvállalásra vagy a munka-magánélet egyensúlyának kialakítására.

Ennek végső soron mindannyian kárát látjuk majd, hiszen nagyon nagy szükség van a tehetséges nőkre. Sokkal jobb lenne a helyzet, ha felismernék a munkahelyek (is), hogy egészen új módon kell – és lehet – kezelni ezt a kérdést.  

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel