Barion Pixel Manuálterápiás irányzatok (X) – Coloré

Manuálterápiás irányzatok (X)

2024. 01. 08.

Mi a feladata a manuálterapeutának? Mi történik a kezelések során? Melyek a legismertebb irányzatok? Mikor nem javasoltak a terápiák? Hány kezelésre van szükség? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A funkcionális diagnózis felállítását követően többnyire két-három alkalommal szükséges elvégezni a manuálterápiás kezelést. Bizonyos esetekben elegendő lehet egyszeri beavatkozás is. Érdemes a Belvárosi Orvosi Centrumba időpontot egyeztetni konzultáció céljából.

A manuálteraputa feladata

A manuálterapeuta dönti el, hogy a mozgató és támasztó diszfunkciók, valamint az izomzat, ízületek környéki fájdalom hátterében van-e mechanikai eredet. Az első találkozás alkalmával anamnézis felvételére, differenciál diagnosztikára, valamint funkcionális diagnózis felállítására és kezelésre kerül sor.

A kezelés végén minden esetben megtörténik a házi feladatok bemutatása és betanítása, valamint a betegedukáció. Amennyiben további kezelésekre is szükség van, azokon sor kerül az eredmények értékelésére, majd pedig a kezelés folytatására vagy a menetének módosítására.

McKenzie torna, Mulligan terápia

Most pedig sorra vesszük a legismertebb manuálterápiás irányzatokat. A McKenzie torna nemzetközileg elismert módszer a gerinc-, a mozgásszervi-, az ízületi- és a baleseti panaszok kezelésére. Ezt a terápiát az 1980-as években fejlesztette ki Robin McKenzie gyógytornász. A terapeuták világszerte széles körben alkalmazzák. Ez a torna segíti a szervezet öngyógyító lehetőségeit műtét, gyógyszerek és egyéb passzív eljárások nélkül. Alkalmazása ajánlott például ideggyöki eredetű panaszok, porckorong kiboltosulás, gerincsérv, valamint tartós ülőmunka végzéséből fakadó gerinceredetű panaszok esetén.

A Mulligan terápia fájdalommentes és gyorsan kivitelezhető kezelés. A neuromusculoskeletalis mechanikai problémák kezelésére alkalmas fájdalom és mozgásbeszűkülés esetén. Átfogó és hosszú távon eredményes ez a módszer.

Maitland terápia, Manuális medicina

A másik ismert manuálterápiás irányzat a Maitland terápia. A specifikumai közé tartozik a klinikai megalapozottság, a páciensközpontúság, a részletes mozgásszervi vizsgálat, a differenciálás, valamint az újratesztelés. Szintén ismert irányzat a Manuális medicina, amely kézzel végzett technikákat alkalmaz az elváltozások diagnosztizálására és kezelésére. Ez a terület foglalkozik a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival.

A manuálterápiás kezelések abszolút vagy relatív ellenjavallatok esetén egyáltalán nem vagy csak részben végezhetőek. Ide sorolható például a vérzékenység, a gyulladásos folyamatok, a tumoros betegségek, az oszteoporózis, a friss traumás eltérések, a compliance hiánya, valamint az agyi és érbetegségek. Minden esetben egyéni elbírálásra van szükség.