Barion Pixel Légy még empatikusabb – Coloré

Légy még empatikusabb

2020. 11. 24.

Egyre inkább buborékokban élünk. Legtöbbünket olyan emberek vesznek körül, akik hasonlítanak hozzánk, úgy szavaznak, mint mi, annyit keresnek, mint mi, pénzt költenek, mint mi, ideálisan olyan műveltséggel rendelkeznek, mint mi, és azokat a dolgokat imádják, mint mi. Ennek az egyformaságnak az eredménye az empátiahiány, és ez a legnagyobb problémáink gyökere. Ennek oka az, hogy az emberek társadalmi köre mennyire homogén, és az is, hogy az emberek természetes elfogultságot mutatnak az ismerős dolgok iránt. De a kutatók felfedezték, hogy az empátia korántsem egy megváltoztathatatlan tulajdonság. Vannak olyan lépések, amelyekkel az emberek tehetnek elfogultságuk csökkentése érdekében, és túlléphetnek saját világnézetükön, hogy megpróbálják megérteni más emberek véleményét. Bónusz: út közben új barátokat is szerezhetsz.

Gyakorold az empátiát

Mi tehát az empátia? Megérteni mások érzését és együttérzőnek lenni velük szemben. Ez akkor történik, amikor az agy két része együttműködik, állítják az tudósok – az érzelmi központ érzékeli mások érzéseit, a kognitív központ pedig megpróbálja megérteni, miért éreznek így, és hogyan tudunk hasznosak lenni számukra.

Kutatások kimutatták, hogy az empátia jobb vezetőket és alkalmazottakat, valamint megértőbb családtagokat és barátokat adhat. De nagyobb hatása van, mint pusztán a személyes kapcsolatok: mindannyian együtt vagyunk ebben, és a kutatók szerint a kapcsolat és az együttérzés döntő fontosságú a fenntartható és humánus jövő szempontjából.

Beszélj új emberekkel

A kutatók azt állítják, hogy csak elképzelni, hogyan érzi magát valaki más, gyakran nem elég. Szerencsére a megoldás egyszerű: kérdezd meg őket. „Számomra az empátia lényege a kíváncsiság” – mondta Jodi Halpern, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem pszichiáter és bioetikai professzora, aki az empátiát tanulmányozza. „Milyen valójában egy másik ember élete a részleteiben?”

ll4

Próbáld ki ezeket

Kezdj el beszélgetni ismeretlen emberekkel, vagy hívj ebédre egy ismeretlen kollégát esetleg szomszédot. Túllépni a bájcsevejen – kérdezd meg tőlük, hogy vannak, és milyen a mindennapi életük.

Kövess a közösségi médiában más háttérrel rendelkező embereket, mint te (eltérő származás, vallási vagy politikai meggyőződés).

Tedd el a telefonod, amikor beszélgetést folytatsz, még azokkal az emberekkel is, akiket naponta látsz, így teljes mértékben meghallgathatod és észreveheted arckifejezésüket és gesztusaikat.

Próbáld ki valaki más életét

Ne állj csak valaki más cipőjébe, ahogy a mondás tartja, hanem sétálj el bennük – mondta Helen Riess, a Harvard Medical School pszichiátere és az Empathetics vezető tudósa, amely empátia-képzést nyújt az egészségügyi szakemberek számára. Látogass el néhány hétig valaki más templomába, mecsetjébe, zsinagógájába vagy más imaházba, tölts időt egy új környéken, vagy kezdj el beszélgetést a közösséged hajléktalan emberével.

Ha valakinek a viselkedése zavaró, gondold át, miért. Ha például tinédzserekről van szó, akkor kezdd el felismerni, hogy ők is stresszelhetnek, de menj tovább: gondold át, milyen a mindennapi életüket élni – milyen a busszal közlekednek, mennyi házi feladatuk van és mennyit alszanak.

Képek forrása: pixabay.com

/egeszseg/test-es-lelek/legy-meg-empatikusabb/