Barion Pixel Amerika vérellátása krízisben van – Coloré

Amerika vérellátása krízisben van

2023. 10. 12.

A véradás olyan önkéntes cselekedet, amellyel bajba jutott, beteg személyeken úgy segíthetünk, hogy azért tényleg nem kapunk semmit. Vagy mégis, mert a véradás még a mi szervezetünknek is jót tehet és a folyamatos vérellátás szempontjából is nagyon fontos. Az amerikai fiatalokat most erre szólítják fel.

Egy-egy hazai rendezvényen nem ritka, hogy a Vöröskereszt is megjelenik és önkéntes véradásra csábítják a vállalkozó kedvű személyeket. Most Amerika is azt teszi, ugyanis krízisben van a vérellátásuk. Az országos vérhiány mára kritikusan alacsony szintre esett vissza, ezért az Amerikai Vöröskereszt a középiskoláktól kér segítséget.

A Vöröskereszt az a szervezet, amely az Egyesült Államok vérellátásának 40%-át adja. A gond az, hogy a vérkészítmények kórházakba való kiosztása meghaladja az adományozás számát. Ráadásul augusztus óta jelentősen visszaesett a véradók száma is. Ehhez az is hozzájárult, hogy az ott tomboló természeti katasztrófák miatt eltöröltek több véradási lehetőséget. A Vöröskereszt dolgozói számára egyáltalán nem ismeretlen annak ténye, hogy bizonyos időszakokban visszaesik a véradományozás száma, az ünnepek előtt és közvetlenül utána rendszerint ezt tapasztalják, ugyanakkor egy másik komoly ok az, hogy egyre kevesebb véradást szerveznek közép- és felsőfokú intézményekben, amely egyértelműen hatással van a vérellátásra.

Vérellátás biztosítása
Az a kis tűszúrásnyi kellemetlenség életeket menthet / Kép forrása: eventyFour / Getty Images

A vörösvérsejtek 42 napon át tárolhatóak és állandóan szükség van a vérkészlet használatára. A vérhiány fenyegeti azoknak a betegeknek az ellátását, akinek sürgősen vérre van szükségük.
A Covid előtt az iskolai véradások a Vöröskeresztes véradási alkalmak 25%-át jelentették, ám a járvány óta ez a szám 10%-ra esett vissza. Azóta ugyan némileg emelkedett, de csupán az 5%-os csökkenés is több ezer személy adományozó kiesését jelenti, így a veszteség hatalmas.

Az oktatási intézmények és a verellátás stabilitása

Más véradó szervezet ugyan nem tapasztalja a hiányt, de azzal mindenki egyetért, hogy amióta kevesebb az iskolák által szervezett adományozás, azóta romlott a vérellátás stabilitása. A járvány ugyan véget ért, de az iskolák nem tértek vissza a véradások megrendezéséhez, mint ahogy korábban tették. Ezért egyesével veszik fel a kapcsolatot az oktatási intézményekkel és szó szerint könyörögnek, hogy újból térjenek vissza ahhoz véradó szokásukhoz.

Eddig a vért önkéntesen adók jelentős száma 16-23 év közötti fiatal volt, most pedig 47%-kal csökkent a 30 év alatti donorok száma.

Nyitókép forrása: bymuratdeniz / Getty Images