Barion Pixel Mi van előrébb, a melled vagy a hasad? Az előredomborodó has nyomában jártunk – Coloré

Mi van előrébb, a melled vagy a hasad? Az előredomborodó has nyomában jártunk

2023. 10. 21.

Minden nőnek megvan a maga kis fóbiája a testével kapcsolatosan, csak az ügyesek jól tudják ezt kezelni, vagy tesznek azért, hogy változtassanak. Az előredomborodó has igen látványos, naná, hogy zavaró. Nézzük, hogy mi állhat a hátterében!

Nők esetében az előredomborodó has többféle okra vezethető vissza. Sőt, sokszor több tényező együttes hatása a magyarázat. Nem, ilyen helyzetben egyáltalán nem vigasz az, hogy más meg a fenekével vagy a comjaival küzd. Figyelembe kell venni, hogy minden ember testalkata eltérő, de a puffadt, előredomborodó has kialakulásának hátterében ezek állhatnak:

Genetika: sok mindent ráfoghatunk a genetikára, azonban ebben az esetben is szerepet játszhat, hogy hogyan osztódnak el a zsírpárnák a testen. Ennek következtében egyesek hajlamosabbak lehetnek a hasi zsír felhalmozódására.

Életmód: a nem megfelelő, nem egészségtudatos étkezési szokások, az aktív életmód hiánya hozzájárulhat a zsírpárnák felhalmozódásához a hasi területen.

Hormonok: a hormonális változások (várandósság, menopauza, hormonális egyensúlyzavar) befolyásolhatják a testzsír eloszlását, valamint elősegíthetik a hasi területen való súlygyarapodást.

Előredomborodó has
Nem csupán esztétikailag romboló, hanem cipelni sem kellemes a puffadt hasat / Kép forrása: Cunaplus_M.Faba / Getty Images

Stressz: nem éri meg stresszes lenni, mert könnyen lehet, hogy az a hasi területen mutatja meg magát. A krónikus stressz és a nem megfelelő stresszkezelés hatására a test kortizolt termel, amelynek hatására a test hajlamosabb lehet a hasi zsír felhalmozódására.

Alváshiány: a kevés vagy nem pihentető alvás hozzájárulhat a testanyagcsere zavaraihoz, amelyek súlygyarapodáshoz és hasi elhízáshoz vezethetnek.

Életkor: a francba, nem elég a ráncokkal és a gravitáció nem túl áldásos hatásával szembesülni, még az anyagcsere is lelassul, ami miatt a hasi zsír könnyebben felhalmozódhat.

Alultápláltság: na, erre aztán biztos nem gondolnál, de bizonyos esetekben az alultápláltság vagy a kiegyensúlyozatlan étrend is hozzájárulhat a hasi elhízáshoz.

Mit jelezhet a puffadt has?

Azon túl, hogy sokak számára kellemetlen esztétikai élmény, hogy a mell vonalán túlnő a pocak, még egészségügyi kockázata is van. Sőt, betegségek is okozhatják az előredomborodó has jelentkezését.

Ételallergia: bizonyos ételek allergiás vagy érzékenységi reakciókat válthatnak ki, amelyek hasi puffadást okozhatnak.

Reflux: ha a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, akkor a puffadás mellett hasi diszkomfort is felléphet.

Gyulladásos bélbetegségek: például a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás olyan krónikus gyulladásos állapotok, amelyek hasi puffadással és/vagy fájdalommal, emésztési problémákkal járhatnak.

Irritábilis bél szindróma: az irritábilis bél szindróma egy olyan krónikus emésztőrendszeri rendellenesség, amely puffadással, hasi fájdalommal, görcsökkel, hasmenéssel vagy székrekedéssel járhat.

Cöliákia: olyan autoimmun betegség, amely a búzát, árpát és rozst tartalmazó ételek fogyasztásával puffadással, emésztési problémával és fájdalommal jár.

Hashártya alatti zsír felhalmozódása: az élet kegyetlen játéka, hogy a testben felhalmozódó felesleges zsír a hasi területen keres magának helyet (nem mintha máshol jobb helye lenne).

Szívprobléma: ugyan nem túl gyakori, mégis okozhat hasi puffadást a szívprobléma is, ha a folyadék visszatartása a hasi területen történik.

Nőgyógyászati gond: az endometriózis legkellemetlenebb tünete az erős hasi fájdalom és mellette még a puffadás is jelentkezhet.

Daganat: az előredomborodó has hátterében olyan súlyos probléma is állhat, mint a daganatos elváltozás.

Előredomborodó has
Ha az életmód a ludas, azon tudsz változtatni / Kép forrása: Cunaplus_M.Faba / Getty Images

Tegyél az előredomborodó has ellen!

A puffadt has elleni küzdelem során mindenképp szükség van néhány kihagyhatatlan és az egész testre jótékonyan ható változtatásra:

  • Egészséges étrend (beleértve a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is),
  • rendszeres testmozgás,
  • stresszkezelés vagy még jobb lenne a stresszmentesítés (Álmodj királylány!),
  • minőségi alvás,
  • mértékletes alkoholfogyasztás.

Amennyiben nincs a háttérben valamilyen egészségügyi probléma, akkor fontos figyelembe venned, hogy hiába tettél meg néhány lépést a puffadt has ellen, az nem fogazonnal eltűnni. Bármi is okozza a te esetedben az előredomborodó hasat, vedd figyelembe, hogy mindenki más, ezért a megtett intézkedésekre is máshogy reagálunk. Ez lehet gyorsabb vagy lassabb tempó. Legyél kitartó és türelmes.

Nyitókép forrása: FotoDuets / Getty Images