Barion Pixel Hólyagok, bélflóra és gyulladás: Tények és tévhitek az ekcémáról – Coloré

Hólyagok, bélflóra és gyulladás: Tények és tévhitek az ekcémáról

2024. 02. 10.

A bőrproblémák közül az egyik „legnépszerűbb” – na jó, fogalmazzunk úgy, hogy a legáltalánosabb – az ekcéma. A kellemetlen tüneteit sokan megtapasztalják és ha tartósan az ember életéhez köthető, akkor mindennél fontosabbá válik az attól való megszabadulás.

Az ekcémás bőrfelület viszket, ha kiszárad, akkor még tovább tetéződik fájdalommal is. A legáltalánosabban valamilyen krémmel kívánjuk orvosolni a bőrproblémát és ez az a pont, ahol hajlamosak vagyunk megállni. Abba nem is igazán gondolunk, hogy vajon mi válthatta ki ezt az állapotot. Könnyebb akkor, ha ismert, hogy a viszkető hólyagocskák megjelenéséhez mi vezetett: valamilyen vegyi anyag, fémmel érintkezett a bőr stb. A kontaktekcéma így tehát elkerülhető. Ám, ha nem jutunk ilyen következtetésre, akkor is a felület kezelése után megállunk az ok felgöngyölítésében.

Mi az ekcéma?

A bőr felszínének gyulladásával apró hólyagok, bőrpír, duzzanat formájában jelentkezhet. Az atópiás dermatitisz nedvedzéssel, sebesedéssel, hámlással is társul és persze mindez alatt piszkosul viszket.

Személyes kapcsolat a viszkető hólyagokkal

Jó magam is fiatal felnőttként ismerkedtem meg ezzel a bőrproblémával, és a bőrgyógyászom azonnal letiltott a cukorfogyasztásról. (Na jó, rögtön nem tudott, mert híresen édesszájúként az életemet is elvette volna tőlem, így a fokozatosság elve mentén csökkentettem az édesség-, cukorfogyasztást. Amennyire féltem ettől, annyira hozzászoktam. Ma már el sem tudom képzelni, hogy cukorral igyam meg a reggeli kávémat és a teát sem élvezem cukorral. A cukormegvonást a testemen megjelenő egyre több ekcémás folt miatt javasolta a szakember. A gyulladt bőrfelület ugyanis sokkal jobban ki van téve a fertőzéseknek és a gomba könyörtelenül tud támadni. A cukor megvonásával ugyan nem múlik el a dermatitisz, de legalább nem gombásodik el és fertőzöm tovább saját magamat. Ennek érdekében még azt is javasolta, hogy külön törölközőt használjak a testrészekre, hogy az esetleges gombás fertőzés ne terjedhessen. Maga a bőrbaj valójában nem fertőző, pedig gyakran találkozni ezzel a tévhittel.

Egészséges bélflóra, egészséges bőr

Az ekcéma mindenképp a szervezet egy vészjelzése. Arra utal, hogy valami nem stimmel. Méghozzá az emésztésben. Arról már szó volt, hogy az egészséges ételek nem gyógyítják meg ezt a bőrbetegséget, de a bélflórád minden bizonnyal köszönetet mond. Ha ugyanis a bélflóra károsodott, akkor a tápanyag felszívódása nem lesz tökéletes és az általuk közvetített tápanyagok sem hasznosulnak megfelelően.

Az ekcéma akkor mutatkozik meg a bőrön, ha a bélfal sérül. Az ugyanis egy jól működő szűrő, amely meggátolja az olyan molekulák véráramba kerülését, amelyeknek semmi keresnivalójuk ott. Ha mégis a vérbe kerülnek, akkor gyulladás formájában megmutatják, hogy mire képesek.

Ekcéma
Kép forrása: BSIP / Contributor / Getty Images

Gyulladáskeltő élelmiszerek

Azt jól tudjuk, hogy a cukor sok minden megrontója. Például elveheti tőled a karcsúságot, roncsolhatja a fogaidat, túlzott fogyasztása számos betegséggel összefüggésbe hozható, mint ahogy az ekcéma esetében is igaz ez. De mi köze ehhez a cukornak?

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás és bizony beteggé teheted magadat, ha nem figyelsz oda. De vajon ekcémássá is? Vagy legalábbis segítjük a testünket, hogy könnyebben megjelenjenek ezek a kellemetlen duzzanatok, hólyagok. Ha már jelen van az életedben a dermatitisz, akkor érdemes átgondolnod az étkezési szokásaidat. Amikor kicsit mélyebben szeretnéd megismerni ezt a bőrbajt, és segítségért böngészel az interneten, akkor valószínűleg sok olyan információt találsz, amelyben az étkezési szokások felülvizsgálata mellett a cukor teljes elhagyását javasolják.

Ugyanakkor a gyulladáskeltő ételek többsége tartalmaz laktózt, glutént vagy szóját. Ezek fogyasztása nagyban megnöveli a viszkető hólyagok megjelenésének esélyét.

Ekcéma
Vörös, viszket és ha túlságosan vakarod, még fáj is / Kép forrása: Thai Liang Lim / Getty Images

Mit mondanak erről a kutatások?

Tény, ha odafigyelsz az étkezésedre és egyáltalán az egészséges életmód oltárán áldozol, akkor sokat tehetsz az életed meghosszabbítása mellett és a betegségek elkerüléséért. Tévedés azonban azt hinni, hogy a helyes táplálkozás, az egészséges ételek meggyógyítják az ekcémát.

Tény, hogy az atópiás dermatitiszt gyerekek esetében az ételallergia is okozhatja és egyes magas hisztamintartalmú ételek alapjában véve megnövelhetik az allergiás reakciót. A cukor elhagyása és az egészséges ételek ugyan némileg javíthatnak a bőrpanaszon, de a gyógyulást nem várható.

A cukrot sok betegség kialakulásáért teszik felelőssé és sokan gondolnak erre az ekcéma jelentkezésekor is. A cukormentes diéták reneszánszát éljük, és Németországban is nagy divat. Egy kutatás keretében 30 betegen végeztek vizsgálatot annak kiderítésére, hogy vajon a szacharóz tényleg súlyosbítja-e a bőrbetegséget. Placebo-kontrollos vizsgálatokat végeztek a betegeken és eredményül azt kapták, hogy a cukor nem súlyosbító tényező az ekcéma esetében.

Más kutatások azonban alapjában véve a cukorfogyasztás és a feldolgozott élelmiszerek kerülésére mutat rá.

Hogy is van ez?

Na bumm! Egyik ezt mondja, másik azt. A cukor ugyan úgy tűnik, hogy legalább nem súlyosbítja az dermatitiszt, de elhagyása/lecsökkentése mindenképp előnyös. Az egészséges emésztés és bélflóra fenntartása azért előnyös, mert a jól működő immunrendszer megvédi a szervezetünket és hozzájárul a jó hangulathoz és energiaszinthez. Ha az egyensúly felbomlik, akkor az immunrendszer sem működik megfelelőn. Az elfogyasztott ételek pedig meghatározzák az emésztésünket, a bélflóránk állapotát.

Az ekcéma kialakulásának pontos oka még nem tisztázott és vitatott terület, de a genetika és az immunrendszer minden bizonnyal felelős lehet érte és az allergiának is szerepe lehet ebben. Éppen emiatt javasolják az egészséges étrendet és az allergén felkutatását, majd elhagyását.

Nyitókép forrása: helivideo / Getty Images