Barion Pixel Amikor az egészségtudatosság beteggé tesz – ez az orthorexia nervosa – Coloré

Amikor az egészségtudatosság beteggé tesz – ez az orthorexia nervosa

2023. 07. 25.

Amikor evészavarokról van szó, legtöbbször az anorexiát vagy a bulímiát sorolják a cikkek, pedig manapság – köszönhetően a közösségi médiának – egy másik zavar is ezrek életét keseríti meg. Ez az orthorexia nervosa, vagyis a tiszta étkezéssel kapcsolatos függőség.

Az immunrendszerünk, csontjaink, szerveink egészsége szempontjából fontos, hogy megfelelő tápanyaggal lássuk el a testünket minden nap, sokféle ételt együnk és lehetőség szerint kerüljük a feldolgozott, dúsított, felesleges zsírokban és cukrokban gazdag élelmiszereket. Ha a mindennapjaink során ez beépül a gondolkodásunkba és automatikusan az egészségesebbet vesszük le a polcról, szinte csak jót tehetünk magunknak – ahogy azzal is, ha nem figyeljük nagyítóval a tápanyag-összetételt és nem a táplálékok minősége körül forog minden egyes gondolatunk. Mert az orthorexia nervosa elnevezésű evészavarban szenvedő egyén pontosan ezt teszi. A betegséget 1997-ben határozta meg Dr. Steven Bratman, és míg a fentebb említett táplálkozási zavaroknál az emberek a bevitt ételek mennyiségével foglalkoznak túlzott módon, ebben az esetben a minőség kerül a fókuszukba.

Egészség – minden áron?

Persze, hogy fontos, hogy tudd, mi kerül a tányérodra! Jó, ha valaki érdeklődik az ételek összetétele iránt, ha eltökélt szándéka, hogy nem visz be „szemetet” a szervezetébe, de ha ez egy ponton túl mániákussá válik és kiszorít minden más gondolatot, cselekedetet és programot az életből, ott el kell gondolkozni azon, hogy baj van. A probléma akkor adódik, ha az egyén folyamatosan számolja, számon tartja a tápanyag mennyiségét, grammra pontosan annyit visz be, ami a „megengedett” és „tiszta”. Tiltólistája kilométeres, és lassacskán a társas kapcsolatokat is megmérgezi ez a betegség. Bűntudatot érez, ha megszegi a saját maga által felállított – és tegyük hozzá, tarthatatlan, szigorú – étkezési szabályokat, rendre távol marad a közös családi, baráti evésektől, hiszen akkor nem tudná betartani a diétát, és csak magyarázkodni kellene. Felsőbbrendűnek érzi magát azokkal szemben, akik nem „tisztán” esznek, sokat bírálja őket, valamint a kórosan alacsony tápanyagbevitel hangulatingadozásokhoz, szorongásos zavarokhoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet.

Fizikai tünetei lehetnek:

  • Kóros alultápláltság
  • Gyengeség
  • Emésztési zavarok
  • Az elektrolit háztartás zavara
  • Hormonális problémák
  • Vérszegénység

Mivel ma nagy divatja van a „clean eatingnek”, vagyis a tiszta étkezésnek, nehéz kiszúrni, ha valaki ennek a rabjává vált, és attól, hogy valaki tudatosan, változatosan táplálkozik, még egyáltalán nem biztos, hogy orthorexiában szenved. Ha azonban megjelennek a fent említett tényezők, már elgondolkozhatunk a jelenlétén.

egészség
Attól, hogy valaki tudatosan, változatosan táplálkozik, még egyáltalán nem biztos, hogy orthorexiában szenved. Forrás: Andrej Rutar / Getty Images

Hogyan gyógyulhat meg a beteg?

Megfelelő támogatás mellett az ortorexiából való felépülés százszázalékban lehetséges. Sok ember, aki egykor az orthorexia tüneteivel nézett szembe, ma egészséges, kiegyensúlyozott, örömteli kapcsolatot ápol az étellel.

Fontos felismerni, hogy ez egy súlyos mentális betegség, így a lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot egy szakemberrel. Pszichológus, pszichiáter vagy mentálhigiénés szakember segítségével kialakítható a megfelelő terápia, melynek hatására újra egészséges kapcsolatot alakíthat ki az étkezéssel.

Forrás: EatingDisorders, Egészségvonal, Beat
Borítókép forrása: vadimguzhva / Getty Images