Barion Pixel Mi az? Egy dudor a nyakadon és nem a fejed?! Erre keressük a választ – Coloré

Mi az? Egy dudor a nyakadon és nem a fejed?! Erre keressük a választ

2023. 11. 06.

Az arcunk az, amit a leginkább mutatunk elsőként magunkból. A fejen lévő dudor vagy púp is látványos és egyben idegesítő lehet. Olyan problémáról van szó, amelytől szeretne az ember megszabadulni. Mi okozhat dudort a fejen?

Sosem felejtem el, amikor egy barátnőm rokonának fején megláttam a nagy kötést. Amikor megkérdeztem, hogy mi történt a családtaggal, akkor azt mondta, hogy egy zsírdaganatot távolítottak el onnan. Látta az arcomon a meglepettséget, majd hozzátette, hogy biztosan neked is van olyan. Azóta tudom, hogy ez öröklött hajlam is lehet. Mivel a mi családunkban senkinek nincs hasonló, így jóformán addig nem is tudtam a létezéséről. Nemcsak a köznyelv szerinti zsírdaganat miatt jelenhet meg dudor a fejen. Utána jártunk, hogy mi okozhat még hasonló eredményt.

Dudor a fejen
A sérülésből származó dudor csúnyább, mint amilyen veszélyes / Képf forrása: Cunaplus_M.Faba / Getty Images

Látványos dudor a fejen

Számos oka lehet annak, hogy púp, seb keletkezik a kobakunkon.

Sérülés: ha beütjük a fejünket vagy az megsérül valamilyen módon, akkor a sérülés helyén csúnya és akár nagy púp alakulhat ki.

Pattanás: a bőr eltömődött pólusai elfertőződhetnek, pattanások alakulhatnak ki és fájdalmas, látványos dudorként jelenhet meg a fejen (és máshol is).

Ciszta: a faggyúmirigyek elzáródásának eredménye lehet az is, hogy a bőr alatti, jól mozgatható, általában kerek formájú ciszta alakul ki, amely akár gennyezhet is.

Lipóma: a már általam is említett zsírdaganat tudományosabb elnevezése a lipóma, amely egy jóindulatú zsírszövet-daganat. Ez a bőr alatt alakul ki és általában puha, mozdítható dudorok formájában jelentkezik.

Allergiás reakciók: egyes allergiás reakció dudor formájában jelentkezhet a bőr felületén. Ilyen például a rovarcsípés vagy valamilyen növény által kiváltott irritáció is.

Nyirokcsomó duzzanata: a testünk különböző pontjain található nyirokcsomók szerepe az, hogy a kötőszövetbe jutó folyadékot összegyűjtsék és megszűrjék, majd visszajuttassák a véráramba. Betegség vagy fertőzés során azonban ezek a nyirokcsomók megduzzadhatnak és érzékennyé válhatnak.

Bőrbetegségek: a pikkelysömör és az ekcéma olyan bőrbetegségek, amelyek gyulladással és duzzanattal is előrukkolhatnak akár a fejen is.

Dudor
A pikkelysömör is okozhat duzzanatot / Kép forrása: wisely / Getty Images

Irány az orvos!

Ha a fejen kialakult dudor eredete ismeretlen, gyorsan jelent meg és egyre nagyobb, érintésre fájdalmas, mindenképp szükséges azzal orvost felkeresni. Ha az ütés vagy sérülés miatt alakult ki, de a bőr nem nyílt szét és más tünet sincs, akkor általában véraláfutás és púp formájában megússzuk, nincs szükség orvosra.

Nyitókép forrása: miriam-doerr / Getty Images