Barion Pixel Bemutatkozik az alaszkai himlő – Újabb világméretű vírus indulhat útjára? – Coloré

Bemutatkozik az alaszkai himlő – Újabb világméretű vírus indulhat útjára?

2024. 02. 14.

Alaszkában felbukkant az alaszkai himlő névre keresztelt vírus, ami halálos áldozatot is követelt.

Az alaszkai egészségügyi tisztviselők kilenc éve tudnak egy szokatlan vírusról, az alaszkai himlőről, amely ritka, viszonylag enyhe megbetegedéseket okozott Fairbanks térségében. Nemrégiben az állam egy másik részén történt eset – amely egy férfi halálához vezetett – új figyelmet irányított az úgynevezett Alaskapox-vírusra.

Mi az alaszkai himlő?

Az angolul Alaskapox-nak keresztelt betegeség embereket és állatokat egyaránt megfertőző vírus, ami himlő-szerű kiütéseket okoz a bőrön. Erre utal a -pox is, ami különböző himlőtípusok neve.

Az alaszkai himlőt 2015-ben tapasztalták először egy nőnél, aki az alaszkai Fairbanks közelében élt. A betegség leginkább patkányokban mutatható ki, de macskák és kutyák is hordozhatják a vírust. Az utóbbi években hét ember fertőződött meg a vírussal, mindannyian Alaszkában.

Az alaszkai himlő az állatokról terjed, így azt tanácsolják a helyieknek, hogy ne érintkezzenek ismeretlen álatokkal / Kép forrása: Pixabay
Az alaszkai himlő az állatokról terjed, így azt tanácsolják a helyieknek, hogy ne érintkezzenek ismeretlen álatokkal / Kép forrása: Pixabay

Milyen tünetei vannak?

Az Alaskapoxban szenvedő embereknél egy vagy több dudor vagy gennyes pattanás jelent meg a bőrön, valamint ízületi vagy izomfájdalom, valamint duzzadt nyirokcsomók jelentkeznek. A betegeknél általában enyhe tünetek jelentkeztek, amik néhány hét után maguktól megszűntek. A legyengült immunrendszerű embereknél viszont komoly problémákat okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

Hogyan terjed?

A hatóságok szerint ez a himlőtípus a fertőzött állatokkal való érintkezés útján terjed. Ezidáig nem dokumentáltak olyan esetet, hogy emberről emberre terjedt volna. Más, ugyanabba a családba tartozó vírusok azonban terjedhetnek, ha egy személy érintkezik egy másik személy elváltozásával, ezért az alaszkai egészségügyi tisztviselők azt tanácsolják mindenkinek, akinek alaszkai himlője van, hogy kösse be, ha másokkal találkozik.

A szakértők azt javasolják a helyieknek, hogy tartsák biztonságban a háziállataikat, és fokozottan ügyeljenek a kézmosásra, ha a szabadban tartózkodnak.

Forrás: Livemint.

Nyitókép forrása: Pixabay