Barion Pixel Ábrándozásaink árulják el a jövőben, hogy elbutulunk-e öregségünkre: Ezzel a teszttel mutatható ki, hogy elér-e minket a demencia! – Coloré

Ábrándozásaink árulják el a jövőben, hogy elbutulunk-e öregségünkre: Ezzel a teszttel mutatható ki, hogy elér-e minket a demencia!

2024. 06. 13.

Az egyre fejlettebb tudomány és technológia a betegségek korai és biztosabb diagnosztizálását és gyógyítását teszi lehetővé. A demencia esetében is ez mutatkozik meg.

Az orvostudomány és a technológiák fejlődése, térnyerése, a mesterséges intelligencia alkalmazása ma már előrelépést jelent a betegségek kezelésében és egyáltalán, a felismerésükben is. A demencia esetében is áttörést hozott mindez.

A demencia korai diagnózisa

A modern lehetőségeknek hála ma már akár 9 évvel az időskori elbutulás általános jeleinek feltűnése előtt beazonosíthatóvá válik. A jelenlegi teszt az agy álmodozásait vizsgálja. A Mirror azt írja, hogy a kutatás során 1111 elbutulásban szenvedő beteg adatait elemezték és azokat gépi tanulási algoritmuson keresztül dolgozták fel. Az így kapott modellt használják most a demencia idő előtti felismerésére. Vagyis arra összpontosít, hogy az agy mikor dolgozik alapértelmezett módon. Akiknél később demenciát állapítottak meg, azok esetében 10 kulcsfontosságú agyi területen is megszakadt a kapcsolat.

Demencia
Kép forrása: Getty Images

Az elvont gondolkodásmód amolyan álmodozó-szerű és ez igencsak hasonlít a betegség korai jeleihez. Kifejlesztettek egy eszközt is, amely most 80%-os pontossággal meg tudja mondani, hogy valaki demens lesz-e vagy sem.

Habár így kilenc évvel korábbra hozható az időskori elbutulás diagnosztizálása, 2024-ben még nincs meg erre a betegségre a gyógyszer.

Nyitókép forrása: Getty Images
/egeszseg/test-es-lelek/ademencia-korai-diagnozis/