A szemünk, a bőrünk, de még a bélrendszerünk is megsínyli, ha nincs elég A-vitamin a szervezetben, amit elkerülhetünk a megfelelő táplálkozással.
Mint a legtöbb vitaminra, az A-vitaminra is sok élettani folyamathoz szükség van. Kell az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr egészségvédelméhez, a belek irritációjának elkerüléséhez, a növekedési folyamatokhoz, de ez az éleslátás záloga is. Előanyaga a béta-karotin, amelyből a szervezet elő tudja állítani.
Béta-karotin van a tipikus narancsszínű élelmekben, mint a sárgarépa, tök, narancs, paprika, sárgadinnye. A kész A-vitamin előfordul olyan élelmiszerekben, mint a tojás, halak, tengeri herkenytűk, tejtermékek, belsőségek.
Hiánya igen ritka a fejlett országokban, ahol azért normálisan és változatosan táplálkozunk. Elsődleges hiánya akkor lehet, ha nem jut be a vitamin vagy az említett provitaminja, például táplálkozási zavaroknál, alultápláltságnál. Másodlagos hiányát a rossz felszívódás okozza, ami a bélfal (pl. ÁBSZ) betegségei miatt lehetséges.
A-vitamin hiányában tapasztalhatunk romló látást, bőrszárazságot, gyenge immunrendszer következtében gyakori megbetegedéseket (légúti fertőzések), extrém bőrszárazságot, hajtöredezettséget, szemszárazságot. Tünete a bél irritációja is, mivel a vitamin hiányában nem termelődik megfelelő védő nyák a bélfalakon. És mivel a bélrendszer az immunrendszer része, további fertőzéses megbetegedések, gyulladások alakulhatnak ki.
Helyes táplálkozással, kúraszerű béta-karotin vagy A-vitamin táplálékkiegészítők szedésével megelőzhetjük a problémákat.