Barion Pixel 2050-re minden második ember ebben a betegségben fog szenvedni a szakértők szerint! – Coloré

2050-re minden második ember ebben a betegségben fog szenvedni a szakértők szerint!

2024. 07. 13.

Tanulmányok szerint 2050-re a világ lakosságának a fele rövidlátó lesz.

2050 bár távolinak tűnik, ahhoz elég közel van, hogy a tudósok tisztában legyenek azzal, mi vár ránk a szemünk világának tekintetében. Azt mondják ugyanis, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, huszonhat év múlva közel ötmilliárd ember rövidlátó lesz, akiknek egyötödénél jelentősen megnő a vakság kockázata.

A szemünk világa 2050-ben

Bár a látásromlási tendencia bizonyított, a tudósok nem biztosak ennek az okában. Úgy látják, hogy túl egyszerű lenne, ha csupán a különböző képernyők és monitorok okoznák a bajt, különösen azért, mert 1970 és 2000 között az Egyesült Államokban duplázódott a rövidlátók száma, Dél-Koreában pedig a tizenévesek 96 százaléka rövidlátó, míg Ázsia egyéb országaiban ez a szám 80 és 90 között van.

2050-re az emberek fele rövidlátó lehet, és sokaknál a vakság is kockázati tényező lehet / Kép forrása: Inside Creative House / Getty Images
2050-re az emberek fele rövidlátó lehet, és sokaknál a vakság is kockázati tényező lehet / Kép forrása: Inside Creative House / Getty Images

Egy 2016-os tanulmány előrejelzése szerint 2050-re csaknem a világ népességének a fele rövidlátó lesz, melynek okát többek között a környezeti tényezők változásában látják, így a szabadban töltött idő csökkenésének és a munkával töltött idő növekedésének. A zárt tér ugyanis nem tesz jót, ám önmagában ez nem magyarázat arra, hogy milyen összefüggések vannak a friss levegő hiánya és a látás romlása között.

Forrás: Science Alert.

Nyitókép forrása: Getty Images

/egeszseg/test-es-lelek/2050-ebben-a-betegsegben-szenvedunk/