Barion Pixel 10 élelmiszer, ami csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát! – Coloré

10 élelmiszer, ami csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát!

2024. 11. 16.

Bár csodaszer nincs, számos élelmiszer akad, amelyek segítségével csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Érdemes hát nyitott szemmel járni, és tudatosan étkezni!

Ugyan számos élelmiszer tartalmaz olyan vegyületeket, melyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, egyvalamit le kell szögezni: csodaszerek nem léteznek, így nem jelenthető ki, hogy ha bizonyos zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyasztunk, garantáltan megússzuk a daganatok kialakulását. Mindennek ellenére érdemes odafigyelni arra, hogy az étrendünkben szerepeljenek az alábbi élelmiszerek, hiszen tény, hogy csökkentik annak esélyét, hogy rákos sejtek keletkezzenek a szervezetünkben. Fontos azonban, hogy az egészséges étkezést éveken, évtizedeken keresztül kell tartani, és nem akkor elkezdeni, amikor már baj van! Mindennek ellenére amennyiben daganattal diagnosztizálnak bennünket vagy egy ismerősünket, nem hátrány, ha fogyasztjuk az alábbi étkeket, annál is inkább, mert kímélik a szervezetet, jót tesznek az emésztésnek, és rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.

10 élelmiszer, mellyel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

Ahogyan az étrend csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, úgy több tanulmány kimutatta, hogy bizonyos ételekkel pont az ellenkezőjét érjük el, és nagyobb teret adunk egy esetleges rákos megbetegedés kialakulásának. Éppen ezért ezekről is érdemes szót ejteni. Ajánlott kerülni a vörös húsokat, ám ez nem jelent teljes megvonást, csupán azt, hogy az étrendünk alacsony hányadát töltsék ki ezek a húsfélék. Az olyan feldolgozott húsok, mint a virsli vagy a különböző felvágottak is kerülendőek, csakúgy mint az alkohol és az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a chipsek, sütemények és édességek, hiszen ez utóbbiak nemcsak feldolgozottak, hanem magas cukortartalommal is bírnak.

Helyettük olyan ételeket válasszunk, melyek úgynevezett fitokemikáliákban gazdagok. Ezek növényekben találhatóak meg, és tesznek arról, hogy megelőzzék az olyan krónikus elváltozásokat, mint a rák. Ezek jellemzően megtalálhatóak a zöldségekben és a gyümölcsökben – fagyasztott állapotukban is, éppen ezért mirelit termékeket is bátran vásárolhatunk. Ha tehetjük, válasszuk a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyereket és pékárukat, és ne kerüljük el a zsírosabb halakat, mint a lazac vagy a szardínia, de a joghurt és a kombucha is a barátaink. Az alábbi élelmiszereket mindenképpen részesítsük előnyben a többi közül is:

Brokkoli

Több állatkísérlet is kimutatta, hogy a brokkoliban található szulforafán segítségünkre van a tumorsejtek pusztulásában és a tumor méretének csökkentésében. Általánosságban elmondható, hogy a brokkolihoz hasonló keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, vagy a kelbimbó segítségével jelentősen csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, emellett pedig beleink egészséges ürülését is elősegíthetjük.

Sárgarépa

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a sárgarépával valamelyest védekezhetünk a prosztata-tüdő-és gyomorrák ellen.

Bab

A bab magas rosttartalmának köszönhetően akárcsak a brokkoli, a vastagbélrák megelőzésében segíthet leginkább.

Számos babféle közül válogathatunk, így az élelmiszerek között tökéletes a rák, különösen a vastagbélrák ellen / Kép forrása: pundpanda / Getty Images
Számos babféle közül válogathatunk, így az élelmiszerek között tökéletes a rák, különösen a vastagbélrák ellen / Kép forrása: pundpanda / Getty Images

Bogyós gyümölcsök

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint a málna, az eper vagy az áfonya is csökkentik annak a lehetőségét, hogy bizonyos ráktípusok kialakuljanak.

Fahéj

Egyelőre csupán állatkísérletek támasztották alá, hogy a fahéjból származó kivonat is jó tulajdonságokkal rendelkezik a rák ellen, ám azt még kutatják, hogy embereken is hasonló eredményeket kapnak-e. Az állatokon végzett kísérletek kecsegtetőek, így bátran szórhatunk belőle a kávénkba!

Diófélék

Az olajos magvak, különös tekintettel a dióra számos pozitív tulajdonsággal bírnak. A Magyarországon is termő dió, vagy a brazil dió vizsgálatok alapján összefüggésbe hozathatóak a rák kialakulásának csökkentésével.

Olívaolaj

Az olívaolaj-fogyasztás nemcsak úri hóbórt, hanem az egészség záloga is lehet, hiszen ezzel is győzedelmeskedhetünk a rák felett!

Kurkuma

A kurkuma meglepő módon egy kurkuma nevű anyagot tartalmaz, amiről állat- és emberkísérletek is kimutatták, hogy több ráktípus esetében is lassítja az elváltozás növekedését.

Citrusfélék

A citrom, a narancs, a lime és a grapefruit is hatékony lehet a rák megelőzésében, különös tekintettel a hasnyálmirigyre, a gyomorra, az emésztőrendszerre, valamint a felső légutakra.

A citrusfélék minden formája szép eredményeket hozott a rák elleni kutatásban / Kép forrása: Eleganza / Getty Images
A citrusfélék minden formája szép eredményeket hozott a rák elleni kutatásban / Kép forrása: Eleganza / Getty Images

Paradicsom

Bizonyos tanulmányok a paradicsom felé is nagy reményekkel bírnak, ugyanis a prosztatarák esetében szép eredményeket mutat fel. Férfiak, egyetek hát paradicsomot!

Mint a cikk elején kihangsúlyoztuk, ezek az élelmiszerek nem tesznek csodát, de segítőként állnak mellettünk az életünk vagy a kezelések során.

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images