Barion Pixel Zelleres ételek, amikben nem fogsz csalódni! – Coloré

Zelleres ételek, amikben nem fogsz csalódni!

2023. 03. 09.

A zelleres ételek talán kevésbé népszerűek, pedig egy rendkívül finom és sokszínű zöldségről van szó. Hoztunk hát pár kipróbált receptet, amik garantáltan nem okoznak majd csalódást!

Ezeknek a zelleres ételeknek az a különlegessége, hogy bár jelen van a zöldség, nem járja úgy át az ételt, hogy tömény legyen tőle. Ha nyitottak vagyunk irányában, mindenképpen érdemes sokat fogyasztani belőle, mert rendkívül gazdag rostokban, kalciumban, magnéziumban és vasban is, de az A-, B- és C-vitaminokban is tobzódik. Vizelethajtó hatásának köszönhetően jó hatással van a veseműködésre, kiváló gyulladáscsökkentő, hatékony ellenszere a refluxnak és a magas vérnyomásnak is.

Zöldje és gumója egyaránt fogyasztható, így számos lehetőséget kínál a főzésre.

Zelleres ételek

Körtés zellerkrémleves és sajtchips

A krémlevesek kifejezetten tartalmasak és laktatóak, ezért ezzel a zellerkrémlevessel sem lőhetünk mellé! A körtével kiválóan harmonizáló zöldség nem vész el ebben a levesben, hanem a gyümölccsel házasságra lépve alkot egy tökéletes, új ízvilágot.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2 érettebb, de nem túlérett körte
  • 1 szál rozmaring
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • reszelt sajt (ízlés szerint)

Elkészítés:

A zellert elsőként meghámozom és felkockázom. A körtékkel is ugyanígy teszek és eltávolítom a magházukat. Egy közepes méretű lábasban felolvasztom a vajat, ráöntöm a zöldséget és a gyümölcsöt, majd kevergetve hevítem őket a vajon. Ráöntöm az alaplevet, rádobom a rozmaringot, lefedem és nagyjából 30 perc alatt puhára főzöm őket. A körte bizonyosan hamar megpuhul, így ha a zellert is jónak értékeljük, biztosak lehetünk benne, hogy minden megfőtt. Ha ez megtörtént, botmixerrel pürésítem a levest, visszateszem a tűzre, beleöntöm a tejszínt, elkeverem, és el is készült a leves!

Tálalás előtt egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszelt sajtot púpozok, és 180 fokos sütőben sütöm őket amíg aranybarnák nem lesznek. Ez nagyjából 4-5 perc. Isteni kiegészítő bármely krémleveshez, különösen ehhez!

A zelleres körtekrémleves a zelleres ételek királynője
A zelleres körtekrémleves a zelleres ételek királynője / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Isteni zellerkrém csicseriboróval

Akár a reggelit is indíthatjuk zellerrel, hiszen más zöldséghez hasonlóan ebből is isteni krém készülhet!

Hozzávalók:

  • 1 zellergumó
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • egy kisebb fej hagyma
  • egy kisebb marék petrezselyemlevél
  • bors
  • egy nagy teáskanál vaj
  • egy kevés tejföl

Elkészítés:

A hagymát meghámozom, apróra vágom és egy kevés vajon üvegesre párolom. Ha ez megtörténik, mehet rá a kisebb kockákra vágott zeller. Sózom, ízlés szerint borsozom, lefedem, és párolom. Ha megpuhultak a zöldségek, ráöntöm a csicseriborsót is, majd összeturmixolom a keveréket. Amennyiben túl sűrűnek érzem, egy kevés tejföllel lazítok rajta, majd tálalásnál friss petrezselyemmel ízesítem.

Akár a reggelt is indíthatjuk zellerrel!
Akár a reggelt is indíthatjuk zellerrel! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Eszperente eledel: zelleres penne

Erre nem lehet nemet rebegned: eme penne veszedelmesen remek perceket rejteget neked!

Hozzávalók:

  • két evőkanál olaj
  • egy közepes fej lilahagyma
  • egy csirke melle
  • 25 dkg zeller
  • 2 dl főzőtejszín
  • egy teáskanál mustár
  • 40 dkg penne tészta

Elkészítés:

A vöröshagymát meghámozom, apróra vágom és a serpenyőben lévő olajra dobom. Mielőtt alágyújtanék, előkészítem a csirkemellet is: kisebb darabokra vágom a húst, valamint a zellert is megpucolom és felkockázom.

Az olajat felhevítem, a hagymát üvegesre párolom rajta, majd rádobom a csirkemellet. Addig hevítem, míg a hús ki nem fehéredik, és mehet rá a zeller is. Ízlés szerint sózok, majd egy pici levet öntök alá és fedő alatt puhára főzöm a hozzávalókat.

Nagyjából 20 perc elteltével felteszek egy nagyobb lábasnyi sós vizet melegedni, majd puhára főzöm benne a tésztát. Mire elkészül, a zeller és a hús is megpuhulnak, így felöntöm őket a tejszínnel, elkeverek benne egy kevés mustárt, és a tészta társaságában tálalom is!

Zelleres-csirkés penne - Isteni ebéd vagy vacsora
Zelleres-csirkés penne – Isteni ebéd vagy vacsora / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix