A zelleres ételek talán kevésbé népszerűek, pedig egy rendkívül finom és sokszínű zöldségről van szó. Hoztunk hát pár kipróbált receptet, amik garantáltan nem okoznak majd csalódást!
Ezeknek a zelleres ételeknek az a különlegessége, hogy bár jelen van a zöldség, nem járja úgy át az ételt, hogy tömény legyen tőle. Ha nyitottak vagyunk irányában, mindenképpen érdemes sokat fogyasztani belőle, mert rendkívül gazdag rostokban, kalciumban, magnéziumban és vasban is, de az A-, B- és C-vitaminokban is tobzódik. Vizelethajtó hatásának köszönhetően jó hatással van a veseműködésre, kiváló gyulladáscsökkentő, hatékony ellenszere a refluxnak és a magas vérnyomásnak is.
Zöldje és gumója egyaránt fogyasztható, így számos lehetőséget kínál a főzésre.
Zelleres ételek
Körtés zellerkrémleves és sajtchips
A krémlevesek kifejezetten tartalmasak és laktatóak, ezért ezzel a zellerkrémlevessel sem lőhetünk mellé! A körtével kiválóan harmonizáló zöldség nem vész el ebben a levesben, hanem a gyümölccsel házasságra lépve alkot egy tökéletes, új ízvilágot.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagyobb zellergumó
- 2 érettebb, de nem túlérett körte
- 1 szál rozmaring
- 1,2 liter alaplé
- 1,5 dl főzőtejszín
- reszelt sajt (ízlés szerint)
Elkészítés:
A zellert elsőként meghámozom és felkockázom. A körtékkel is ugyanígy teszek és eltávolítom a magházukat. Egy közepes méretű lábasban felolvasztom a vajat, ráöntöm a zöldséget és a gyümölcsöt, majd kevergetve hevítem őket a vajon. Ráöntöm az alaplevet, rádobom a rozmaringot, lefedem és nagyjából 30 perc alatt puhára főzöm őket. A körte bizonyosan hamar megpuhul, így ha a zellert is jónak értékeljük, biztosak lehetünk benne, hogy minden megfőtt. Ha ez megtörtént, botmixerrel pürésítem a levest, visszateszem a tűzre, beleöntöm a tejszínt, elkeverem, és el is készült a leves!
Tálalás előtt egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszelt sajtot púpozok, és 180 fokos sütőben sütöm őket amíg aranybarnák nem lesznek. Ez nagyjából 4-5 perc. Isteni kiegészítő bármely krémleveshez, különösen ehhez!
Isteni zellerkrém csicseriboróval
Akár a reggelit is indíthatjuk zellerrel, hiszen más zöldséghez hasonlóan ebből is isteni krém készülhet!
Hozzávalók:
- 1 zellergumó
- 1 konzerv csicseriborsó
- egy kisebb fej hagyma
- egy kisebb marék petrezselyemlevél
- só
- bors
- egy nagy teáskanál vaj
- egy kevés tejföl
Elkészítés:
A hagymát meghámozom, apróra vágom és egy kevés vajon üvegesre párolom. Ha ez megtörténik, mehet rá a kisebb kockákra vágott zeller. Sózom, ízlés szerint borsozom, lefedem, és párolom. Ha megpuhultak a zöldségek, ráöntöm a csicseriborsót is, majd összeturmixolom a keveréket. Amennyiben túl sűrűnek érzem, egy kevés tejföllel lazítok rajta, majd tálalásnál friss petrezselyemmel ízesítem.
Eszperente eledel: zelleres penne
Erre nem lehet nemet rebegned: eme penne veszedelmesen remek perceket rejteget neked!
Hozzávalók:
- két evőkanál olaj
- egy közepes fej lilahagyma
- egy csirke melle
- 25 dkg zeller
- só
- 2 dl főzőtejszín
- egy teáskanál mustár
- 40 dkg penne tészta
Elkészítés:
A vöröshagymát meghámozom, apróra vágom és a serpenyőben lévő olajra dobom. Mielőtt alágyújtanék, előkészítem a csirkemellet is: kisebb darabokra vágom a húst, valamint a zellert is megpucolom és felkockázom.
Az olajat felhevítem, a hagymát üvegesre párolom rajta, majd rádobom a csirkemellet. Addig hevítem, míg a hús ki nem fehéredik, és mehet rá a zeller is. Ízlés szerint sózok, majd egy pici levet öntök alá és fedő alatt puhára főzöm a hozzávalókat.
Nagyjából 20 perc elteltével felteszek egy nagyobb lábasnyi sós vizet melegedni, majd puhára főzöm benne a tésztát. Mire elkészül, a zeller és a hús is megpuhulnak, így felöntöm őket a tejszínnel, elkeverek benne egy kevés mustárt, és a tészta társaságában tálalom is!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix