Végre itt a tavasz, főzzünk karalábélevest!

Itt a tavasz és vele együtt a finom, zsenge karalábé időszaka. Ebből a legjobb karalábélevest készíteni, különösen, ha galuska is jár hozzá!

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 nagyobb karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld

A galuskához:

  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál gríz (amennyit a tojás felvesz)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Így készül a karalábéleves galuskával:

Elsőként a hagymát megtisztítom, apróra vágom, és az olajon üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, meghintem a pirospaprikával és összekeverem. Ráöntök fél liter vizet, majd sóval és borssal ízesítem. Beleteszem a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, és addig párolom őket, míg félig puhák nem lesznek. Öntök még hozzá nagyjából 1,2 liter vizet, és amíg fő, elkészítem a galuskát.

Egy kevés grízt összekeverek a szódabikarbónával, majd hozzáadok egy tojást. E pontnál a Keveremkavarom rendkívül jó tippet ad: keverjünk bele öt levél apróra vágott medvehagymát, mert rendkívül különleges, finom ízt ad a galuskának.

A grízt érdemes evőkanalanként adagolni, hogy nehogy túl sűrű legyen, de a túl folyós sem jó, úgyhogy találjuk meg a középutat, amikor pont szaggatható.

Amikor a zöldségek megfőttek, egy kiskanállal beleszaggatom a galuskát, és nagyjából öt perc alatt készre főzöm. Elzárom a lángot, és a gőzben még hagyom állni a galuskákat nagyjából tíz percig.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel szórom meg.

Medvehagymával még ízesebb a galuska a karalábélevesben
Medvehagymával még ízesebb a galuska a karalábélevesben / Kép forrása: Keveremkavarom

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!