Barion Pixel Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel! – Coloré

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!

2022. 08. 09.

A kánikula tartósan a nyakunkon van, úgyhogy érthető, ha valami hűsre vágyunk. Ideális hát ez a vegán kapros tökleves!

A kapros tökleves szokatlanul hangozhat, pedig amilyen jó főzeléket lehet készíteni a tökből, olyan jó levest is! Az uborkaleveshez hasonlóan ezt is hidegen érdemes fogyasztani. Ugyan hagyományos tejszínnel is készíthetjük, a kókuszkrém sajátos íze külön finomságot ad levesünknek.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 60 g vöröshagyma
  • 500 g gyalult tök
  • 250 ml víz
  • 4-5 szál kaporlevél
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 80 ml kókuszkrém
  • pirított tökmag

Így készül a kapros tökleves:

A hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük.

Rászedjük a gyalult tököt, enyhén sózzuk, hozzáadjuk a vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Ha készen van, beletesszük a kaprot, a kókuszkrémet, valamint a keményítőt, és krémesre turmixoljuk.

Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta és már készen is van!

Jól lehűtjük, tálaláskor kaporlevéllel, pirított tökmaggal kínálhatjuk.

A tökmagot olaj nélkül, üres serpenyőben pirítsuk hozzá!
A tökmagot olaj nélkül, üres serpenyőben pirítsuk hozzá! / Fotó: Hadarik Rita

További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.

Tipp

A tökmagot, mint a többi olajos magot üres serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett pirítjuk addig, amíg az illóolajait kiengedi.

Szereted a hűsítő leveseket?

Ez a mézes sárgadinnyekrémleves a kapros töklevessel ellentétben az édesebb levesek táborát erősíti. Ebben a receptben is kókusztejet használtunk, de bátran használhatunk hozzá hagyományos tejszínt is!