A kánikula tartósan a nyakunkon van, úgyhogy érthető, ha valami hűsre vágyunk. Ideális hát ez a vegán kapros tökleves!
A kapros tökleves szokatlanul hangozhat, pedig amilyen jó főzeléket lehet készíteni a tökből, olyan jó levest is! Az uborkaleveshez hasonlóan ezt is hidegen érdemes fogyasztani. Ugyan hagyományos tejszínnel is készíthetjük, a kókuszkrém sajátos íze külön finomságot ad levesünknek.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 60 g vöröshagyma
- 500 g gyalult tök
- 250 ml víz
- só
- 4-5 szál kaporlevél
- 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
- 80 ml kókuszkrém
- pirított tökmag
Így készül a kapros tökleves:
A hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük.
Rászedjük a gyalult tököt, enyhén sózzuk, hozzáadjuk a vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Ha készen van, beletesszük a kaprot, a kókuszkrémet, valamint a keményítőt, és krémesre turmixoljuk.
Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta és már készen is van!
Jól lehűtjük, tálaláskor kaporlevéllel, pirított tökmaggal kínálhatjuk.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Tipp
A tökmagot, mint a többi olajos magot üres serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett pirítjuk addig, amíg az illóolajait kiengedi.
Szereted a hűsítő leveseket?
Ez a mézes sárgadinnyekrémleves a kapros töklevessel ellentétben az édesebb levesek táborát erősíti. Ebben a receptben is kókusztejet használtunk, de bátran használhatunk hozzá hagyományos tejszínt is!