A borsóleves az egyik legfinomabb levesféle, különösen akkor, ha idei, zsenge borsóból készül!
Ahány ház, annyi borsóleves. Van, aki a húslevesbe teszi a borsót, és rögtön borsóleves válik belőle, míg olyan is van, aki paprikás rántással készíti, de van, aki a cukorra esküszik. Most egy olyan verziót mutatunk, amiben szinte mindenből van ebből is, abból is.
Hozzávalók:
- 3-3 sárgarépa-petrezselyemgyökér és burgonya
- fél fej karalábé
- 1 cikk zeller
- 1 kis vöröshagyma
- 1,2 kg frissen fejtett (vagy fagyasztott) zöldborsó
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 8 evőkanál olaj
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- egy evőkanál só
Így készül ez a ,,mindent bele” borsóleves
Elsőént meghámozom a répaféléket, a krumplit, a karalábét, a zellert és a vöröshagymát. A hagyma kivételével mindegyiket kockákra vagy karikákra vágom. Ez a Keveremkavarom tippje: a hagyma állagjavító hatására nincs szükség, csak az ízére, így elég egészben a leveshez adni, majd a végén kiszedni. Három liter vizet felteszek melegedni, és egy evőkanál sóval ízesítem. Hozzáadom a zöldségeket, majd forrás után lefedve nagyjából öt percig főzöm őket. Hozzáadom a fejtett zöldborsót, belemorzsolom a leveskockát és lefedve puhára főzöm a zöldségeket.
Míg a zöldségek főnek, elkészítem a rántást: egy kisebb serpenyőben felhevítem az olajat, és a liszttel együtt zsemleszerű rántást készítek. Ha elég sűrű, és a liszt is ,,eltűnt”, lehúzom a tűzről, és hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd hagyom hűlni.
Ha a zöldségek megfőttek, egy-egy merőkanálnyit a rántáshoz adok a forró léből, simára keverem a rántással, majd az egészet a levesbe öntöm. Még 2-3 percig forralom, és elzárom.
Melegen tálalom, és aki édesen szeretni, annak egy kis cukrot is kikészítek. A végén friss, apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk!
Valami hűvösebbre vágysz?
Ha a hőség tombol kint, akkor ez a görög gyümölcsleves biztosan jól fog esni! Van benne minden: barack, ribiszke, málna, szőlő és körte is, úgyhogy biztosan nem fog csalódást okozni!