Barion Pixel Sok lett a szilvalekvárból? Használd fel ehhez a mákos-macskaszemhez! – Coloré

Sok lett a szilvalekvárból? Használd fel ehhez a mákos-macskaszemhez!

2022. 10. 16.

Ősszel bizonyosan sokunk elrakja a szilvát ilyen-olyan formában. A szilvalekvár nemcsak magában és palacsintában jó, hanem különböző süteményekben is, mint például ebben a mákos-macskaszemben.

A szilvalekvár ugyan főzve van, így más, mintha nyers szilvát ennénk, mégsem nélkülözi a gyümölcsben található C-és K-vitaminokat. A mák ezzel szemben rendkívül gazdag rostokban, de kalcium- és réztartalma is magas, úgyhogy ezzel a süteménnyel még jót is teszünk szervezetünknek!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • fél kiló finomliszt (vagy fehér tönkölybúzaliszt)
  • 70 ml tej
  • 25 gramm élesztő
  • egy teáskanál cukor
  • 100 gramm porrá darált nádcukor
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 4 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 citrom reszelt héja
  • egy csipet só
  • + egy tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 200 gramm darált mák
  • 70 gramm porrá darált nádcukor
  • 200 ml tej
  • 2 citrom leve
  • fahéj
  • 1 marék mandulaforgács

Így készül a szilvalekváros-mákos macskaszem:

Elsőként langyosra melegítem a tejet, belemorzsolom az élesztőt, és egy kevés cukorral felfuttatom. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, majd hozzáadom a nádcukrot, a sót és a citromhéjat. Elkeverem, a közepébe mélyedést alakítok ki, és ha felfut az élesztő, beleöntöm az előkészített mélyedésbe. Megolvasztom a vajat, ezt is beleöntöm, és végül a felvert tojássárgákat is hozzáöntöm.

Kézzel vagy dagasztógéppel összekeverem, és 5-6 percen át dagasztom. A kész tésztát lefedem, és egy órán át letakarva pihentetem. Mivel sok benne a vaj, nem úgy fog megkelni, mint egy kenyértészta, úgyhogy ne essünk kétségbe, ha nem nő meg annyira látványosan!

Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket! Ehhez a darált mákot egy lábasba teszem, felöntöm a tejjel, édesítem a cukorral, és kevergetés mellett felfőzöm. Ha készen van, fahéjjal és citromlével ízesítem, majd belekeverem a szilvalekvárt, és hagyom kihűlni.

A szilvalekváros-mákos macskaszem igazi ünnepi finomság, így egy átlagos hétvégét is bearanyoz
A szilvalekváros-mákos macskaszem igazi ünnepi finomság, így egy átlagos hétvégét is bearanyoz / Kép forrása: Hadarik Rita

Ha a tészta megkelt, két részre vágom, az egyik felét vékony téglalappá nyújtom. Sodrófára tekerve áthelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ugyanígy teszek a másik darab tésztával is. A kinyújtott tésztadarabokat csak éppen, vékonyan lekenem szilvalekvárral, majd a hosszanti végéről fogva befelé tekerem a tésztát úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 centis üres sáv. Ebben a sávban osztom el a két rúd között a mákos-szilvalekváros tölteléket, végül pedig megszórom tört manduladarabokkal.

A tészta széleit alaposan lekenem felvert tojással, 180 fokos sütőbe tolom, és 15 percig sütöm.

Ha szép, aranybarna, kiveszem, hagyom kihűlni és csíkokra szeletelve kínálom.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita