Ősszel bizonyosan sokunk elrakja a szilvát ilyen-olyan formában. A szilvalekvár nemcsak magában és palacsintában jó, hanem különböző süteményekben is, mint például ebben a mákos-macskaszemben.
A szilvalekvár ugyan főzve van, így más, mintha nyers szilvát ennénk, mégsem nélkülözi a gyümölcsben található C-és K-vitaminokat. A mák ezzel szemben rendkívül gazdag rostokban, de kalcium- és réztartalma is magas, úgyhogy ezzel a süteménnyel még jót is teszünk szervezetünknek!
Hozzávalók:
A tésztához:
- fél kiló finomliszt (vagy fehér tönkölybúzaliszt)
- 70 ml tej
- 25 gramm élesztő
- egy teáskanál cukor
- 100 gramm porrá darált nádcukor
- 200 gramm vaj vagy margarin
- 4 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
- 1 teáskanál fahéj
- 2 citrom reszelt héja
- egy csipet só
- + egy tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 200 gramm darált mák
- 70 gramm porrá darált nádcukor
- 200 ml tej
- 2 citrom leve
- fahéj
- 2-2,5 dl szilvalekvár
- 1 marék mandulaforgács
Így készül a szilvalekváros-mákos macskaszem:
Elsőként langyosra melegítem a tejet, belemorzsolom az élesztőt, és egy kevés cukorral felfuttatom. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, majd hozzáadom a nádcukrot, a sót és a citromhéjat. Elkeverem, a közepébe mélyedést alakítok ki, és ha felfut az élesztő, beleöntöm az előkészített mélyedésbe. Megolvasztom a vajat, ezt is beleöntöm, és végül a felvert tojássárgákat is hozzáöntöm.
Kézzel vagy dagasztógéppel összekeverem, és 5-6 percen át dagasztom. A kész tésztát lefedem, és egy órán át letakarva pihentetem. Mivel sok benne a vaj, nem úgy fog megkelni, mint egy kenyértészta, úgyhogy ne essünk kétségbe, ha nem nő meg annyira látványosan!
Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket! Ehhez a darált mákot egy lábasba teszem, felöntöm a tejjel, édesítem a cukorral, és kevergetés mellett felfőzöm. Ha készen van, fahéjjal és citromlével ízesítem, majd belekeverem a szilvalekvárt, és hagyom kihűlni.
Ha a tészta megkelt, két részre vágom, az egyik felét vékony téglalappá nyújtom. Sodrófára tekerve áthelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ugyanígy teszek a másik darab tésztával is. A kinyújtott tésztadarabokat csak éppen, vékonyan lekenem szilvalekvárral, majd a hosszanti végéről fogva befelé tekerem a tésztát úgy, hogy középen maradjon egy 5-6 centis üres sáv. Ebben a sávban osztom el a két rúd között a mákos-szilvalekváros tölteléket, végül pedig megszórom tört manduladarabokkal.
A tészta széleit alaposan lekenem felvert tojással, 180 fokos sütőbe tolom, és 15 percig sütöm.
Ha szép, aranybarna, kiveszem, hagyom kihűlni és csíkokra szeletelve kínálom.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita