Az ősz egyet jelent a szilvaszezonnal, úgyhogy akinek van fája, bizonyosan elkezdte felhasználni és eltenni a termést. Aki nem fér a szilvától, vagy még a tavalyi szilvalekvár várja a sorát a kamra polcán, mindenképpen próbálja ki ezt a szilvalekváros-tepertős papucsot!
A szilvalekvár csak egy abban a sorban, amire a szilva felhasználható. Készíthetünk belőle különböző süteményeket, szilvásgombócot, aszalhatjuk, húst tölthetünk vele, szörpöt készíthetünk, és természetesen nem maradhat ki a sorból a pálinka sem!
E gyümölcs népszerűsége nem véletlen, ugyanis Magyarország természeti adottságainak hála több szilvafaj is megterem különböző méretben és színben. Rendkívül egészséges gyümölcs, ugyanis székrekedés esetén a legjobb barátunk, ráadásul rengeteg C- és K-vitamint tartalmaz, emellett pedig magnézium- és káliumtartalma is magas.
Hozzávalók nagyjából 50 papucshoz:
- 400 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 kávéskanál só
- 25 g friss élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- 250 g tepertőkrém (natúr)
- 50 ml víz
- 3 dl sűrű tejföl
- 1 db M-es tojás
- házi szilvalekvár
- 1 tojás a kenéshez
Így készül a szilvalekváros-tepertős papucs:
A liszteket egy dagasztótálba szitálom, a közepébe egy mélyedést formázok. Ebbe a mélyedésbe morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot, és ráöntöm a melegvizet. Összekeverem, és 3-4 percet hagyom állni, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Ha látom, hogy ,,mozgolódik”, hozzáadom a krémesre kevert tepertőkrémet, a sót és a sütőport. A dagasztóspirál alacsony fokozatán addig keverem, míg morzsalékos nem lesz a tészta. Ha megfelelő az állaga, hozzáadom a tejfölt és a tojást, és 4-5 percen keresztül dagasztom magasabb fokozaton. (Ha nincs dagasztógép, kézzel is megoldható a művelet).
A tésztát letakarom, hűtőbe teszem és 2-3 órán át pihentetem. Mivel magas a zsírtartalma, nem érdemes szobahőmérsékleten keleszteni, mert a zsír megolvadna a tésztában.
Ha letelt az idő, a tésztát három részre vágom, és egyenként nagyjából 4 milliméter vastag négyzet alakra nyújtom, majd 16 egyforma négyzetre szeletelem. Úgy a legkönnyebb, ha fejben 4×4-es négyzetekre vágom a tésztát, és a képzeletbeli vonalak mentén haladok a vágással.
A négyzetek közepére egy-egy kiskanál szilvalekvárt teszek, és a két egymással szemben lévő tésztavéget középre hajtom. Ez esetben érdemes házi szilvalekvárt használni, amit nem a cukor tart össze, ugyanis a bolti verziók könnyedén kifolyhatnak a süteményből, miközben sülnek. Ha megvagyok a papucsokkal, lekenem őket egy felvert tojással, majd 180 fokos sütőbe teszem 10-11 percre. Ha a tészta teteje elengedne, még melegen gyorsan összenyomom őket.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita