A tészta számtalan módon elkészíthető, és szinte nincs olyan tésztaétel, aminek fogyasztása ne lenne élvezet. Most ismét egy olyan receptet hoztunk, ami bizonyára sokak tetszését elnyeri, hiszen ezúttal a tenger gyümölcseivel dobjuk fel a pastát!
A tenger gyümölcsei önmagukban is ízletes csemegék, de salátában, pizzán és különösen tésztával feledhetetlen élményt tudnak nyújtani. Ezt a fogást a fettuccine teszi tökéletessé. Ez a tésztafajta olaszul ,,kis szalagokat” jelent. Leginkább Toszkánában és Rómában elterjedt tésztafajta, és ugyan nagyon hasonlít a bolognai eredetű tagliatelléhez, valamivel szélesebb nála.
Hozzávalók:
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg tenger gyümölcsei (garnéla, polip, kagyló vegyesen)
- fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom
- 1 evőkanál zöld olívabogyó
- só
- frissen őrölt bors
- 3 szál bazsalikom
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 csomag fehér fettuccine tészta
- 10 dkg Grana Panado sajt
Így készül a fettuccine a tenger gyümölcseivel
Elsőként bőven sózott vizet felteszek melegedni, és ha forr, fogkeményre – al dentére – főzöm a fettuccine tésztát.
Míg a tészta készül, megtisztítom a vöröshagymát, majd az olajat egy serpenyőben felhevítem. Rádobom az időközben apróra vágott hagymát, alacsony lángon aranybarnára pirítom, majd a tenger gyümölcsei is mehetnek hozzá. A Mesterszakács azt javasolja, hogy ha fagyasztott verziót használunk, olvasszuk ki a húsféléket, mielőtt a serpenyőbe dobjuk őket.
Hozzáadom az olajtól lecsepegetett, nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot, a félbevágott olívabogyókat, majd sóval és borssal ízesítem. A bazsalikomleveleket apróra vágom, és ezeket is az ételhez teszem. Meglocsolom a fehérborral, és közepes lángon 2-3 percig párolom.
Ha megfőtt a tészta, leszűröm, és hozzáadom a párolódó tenger gyümölcseihez. Alaposan átforgatom benne, és melegében tálalom.
A tányérokba szedett tésztaételre frissen reszelem a sajtot, így melegében ráolvadhat.
Szereted az olasz tésztákat?
Ezt a bolognai szószt érdemes kipróbálnod, ugyanis ez az eredeti recept, és semmi köze nincs a készen kapható porokhoz és üveges szószokhoz. A hagyományos bolognai tobzódik a zöldségekben, de az igazi sikerhez egy kis vörösborra is szükséged lesz!