Barion Pixel Sült jalapeño, a bátrak eledele! Ki mered próbálni? – Coloré

Sült jalapeño, a bátrak eledele! Ki mered próbálni?

2023. 02. 28.

A csípős paprika nem mindenkinek való, de aki szereti az ilyesmit, bátran próbálja ki ezt a sült jalapeñót, mert nemcsak csíp, hanem rendkívül finom is!

A sült jalapeño különlegessége korántsem csak a csípősségében rejlik, ugyanis sajt kerül bele, ami frissen sülve kiválóan nyúlik, és ehhez a prosciutto utánozhatatlan íze járul kiegészítésül.

A jalapeño meglehetősen erős paprikaféle. A Scoville-skálán is kimutatható az erőssége, bár ennek pontos mértéke függ attól, hogy milyen jalapeñóval van dolgunk. A Scoville-skála nullától 15 millióig terjed, és ezen értékelik a különböző paprikákat. Az egyszerű tölteni való paprika ezen a skálán nulla SHU értéket kapott, míg maga a kapszaicin, ami a csípősséget adja 15 millió SHU-s. Az egyik legcsípősebb paprikafajta a Carolina Reaper, ami 2,2 millió SHU-értékkel rendelkezik, és szabadkézzel nem is ajánlott hozzányúlni. Ehhez képest a jalapeño 2500 és 10.000 SHU-érték között van, így korántsem a legerősebb fajta, de ez is megizzaszthat bennünket!

Hozzávalók:

  • 8 dkg sajt
  • 4 szelet prosciutto

Így készül a sült jalapeño:

Elsőként a paprikákat megmosom, a végeiket levágom. Hosszában félbevágom a zöldségeket, a magokat eltávolítom. A fél paprikákat megtöltöm sajtdarabkákkal és becsomagolom őket egy-egy fél szelet prosciuttóba. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a kis csomagokat, majd 230 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöm őket.

A prosciottót akár baconnel is helyettesíthetjük, ezáltal sokkal szaftosabbak lesznek a falatkáink. Ha több időnk van, akár be is panírozhatjuk, és olajban kisüthetjük őket. Bármelyiket is választjuk, garantáltan isteni lesz a végeredmény!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/recept/sult-jalapeno/