Barion Pixel Sóska tojáslepénnyel – Ha nem szereted a sóskát, ezt akkor is érdemes kipróbálni! – Coloré

Sóska tojáslepénnyel – Ha nem szereted a sóskát, ezt akkor is érdemes kipróbálni!

2023. 06. 27.

A sóska megosztó étel, de érdemes fogyasztani, mert amellett, hogy nagyon finom, egészséges is!

A spenót mellett a sóska az, amit az ember vagy imád vagy rá sem tud nézni. Általában rossz emlékeink vannak a menzáról, pedig jól elkészítve a sóska egyáltalán nem rossz étel, ráadásul nagyon hasznos is! Több vitaminban gazdag, így C-és A-vitaminban, de a B-vitaminok családjából is sokat magáénak tudhat. Kalciumban, foszforban és káliumban is bővelkedik, míg zsírtartalma szinte a nullával egyenlő, így diéta alatt ideális zöldségféle. Jó hatással van a vérnyomásra, de még bőrápolásban is használhatjuk, ugyanis pattanások ellen kiváló arcpakolás.

Bár a sóskát jellemzően tükörtojással tálalják, mi most valami mást készítettünk, méghozzá tojáslepényt!

Hozzávalók:

  • 400 ml víz
  • 100 ml zsírosabb tejszín
  • 30 dkg friss sóska (szár nélkül)
  • 60 g natúr krémsajt
  • 25 g tönkölyliszt
  • 1 bő evőkanál méz
  • 2 teáskanál citromlé
  • 3 közepes tojás
  • tört színes bors

Így készül a mennyei sóska tojáslepénnyel:

Elsőként a sóskaleveleket alaposan megmosom, a vastag szárakat letépem, majd a leveleket kisebb darabokra vágom. A vizet felteszem egy lábasban melegedni, hozzáöntöm a tejszínt, ízesítem mézzel és a sóval, majd felforralom őket. Ha ez megtörtént, beledobom a sóskaleveleket, és addig főzöm, amíg a levelek össze nem esnek. Ha ez megtörtént, lehúzom a tűzről, és hozzáadom a krémsajtot. E pontnál érdemes a citromlével ízesíteni, de kóstolgassunk, mielőtt nagyobb mennyiséggel csurgatnánk bele! Ízesítés után megszórom liszttel a lábas tartalmát, elkeverem, majd botmixerrel pépesítem a sóskát. A lábast visszateszem a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett besűrítem.

Míg fedél alatt pihen a kész sóska, elkészítem a tojáslepényeket. Ehhez a sóval és borssal ízesített tojásokat felverem, majd egy palacsintasütőre pár csepp olívaolajat cseppentek. Merőkanál segítségével rásegítem a tojásos keveréket a serpenyőre, és lepényt sütök belőle. Ha elkészül, felkockázom a tojáslepényt, és a sóska tetején tálalom.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita