Az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény vitathatatlanul a mézeskalács, hiszen benne van minden, ami karácsonyi: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, mindez csodás díszítéssel tálalva. Hátránya, hogy idő, mire ehetővé puhul, de szerencsére létezik rögtön puha mézeskalács, és meg is mutatjuk, hogyan készítheted el!
A rögtön puha mézeskalács ízében semmiben nem különbözik a hagyományostól, viszont rengeteg időt nyerhetünk általa. Sokszor a mézeskalácsot már hetekkel az ünnepek előtt elkészítik. Ennek oka elsősorban nem az, hogy ne mindent karácsony napján kelljen elkészíteni, hanem az, hogy idő kell neki, hogy kellemesen puha legyen mire jönnek az ünnepek. Ezzel a recepttel akár szenteste napján is nekiláthatunk a mézeskalács-sütésnek!
Hozzávalók:
- fél kiló liszt
- egy teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 1,25 dl méz
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 tojás
Így készül a rögtön puha mézeskalács:
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát, majd összekeverem. Mehet hozzá a méz, a vaj és a tojások is, így ezekkel együtt nekiállok kézzel összedolgozni a tésztát, majd idővel gyúrni.
Az összegyúrt tésztát félbevágom, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Az egyik felét lisztezett felületen nagyjából egyujjnyi vastagra nyújtom. Lehet vékonyabbra is, ám ebben az esetben ropogós kekszet kapunk, viszont ha vastagabbra hagyjuk, puha omlós mézeskalács lesz az eredmény! Kedvenc karácsonyi sütikiszúróinkat használva tetszés szerint kiszaggatom a mézeskalácsokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. Mivel sütés közben picit megduzzadnak, nem érdemes túlzsúfolni a tepsit! Ügyeljünk rá, hogy egyszerre nagyjából ugyanazok a méretű sütemények kerüljenek a sütőbe, mert a kisebbek hamarabb megsülnek, mint a nagyobbak, és ha vegyesen tesszük be őket, a kicsi sütemények esetleg megéghetnek, mire a nagyok elkészülnek.
180 fokos tepsibe teszem a mézeskalácsokat és míg sülnek, folytatom a szaggatást. 7 perc után már benézek a sütőbe, különösen ha vékonyak a mézeskalácsok, de tíz percnél tovább biztosan nem kell sütnünk őket! Akkor jók, ha a szélük szilárd, a közepük puha. Ne várjunk addig, míg szép átsültnek tűnnek, mert akkor túl sok időt töltött a sütőben és kemény lesz! Ha nyersnek tűnik, amikor kivesszük a sütőből, jól dolgoztunk!
Egy percig még a sütőpapíron hagyom a kész süteményeket, hogy kicsit megszilárduljanak, majd rácsra rakosgatom őket. Ha teljesen kihűltek, jól zárható fémdobozba teszem őket, amiben hosszú hetekig elállnak.
Ha díszítenénk, készítsünk írókát! Ehhez egy tojásfehérjét verjünk fel robotgéppel, és adjunk hozzá nagyjából 15-20 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. Ha a tojásfehérje annyira sűrű, hogy nem esik le a habverőről, zacskóba tölthetjük, és el is kezdhetjük vele díszíteni a mézeskalácsokat!
Mivel ezek a mézeskalácsok ténylegesen puhák, evésre tökéletesek, de karácsonyfadíszként vagy mézeskalácsháznak nem lehet használni őket. Ezt ténylegesen enni kell!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix