Párolt marhamáj barnamártásban: ilyen egy jó hétközepi vacsora!

Kényeztessük magunkat egy különlegességgel a hét közepén! Bármilyen köret kiváló a marhamájhoz, a krumplipüré vagy a párolt zöldségek is, úgyhogy még diétásan is elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhamáj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj

A páchoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tej
  • 1 dl vörösbor
  • 3 dl víz
  • egy kevés só

Elkészítés:

Elsőként előkészítem a májat. Ehhez megmosom, és eltávolítom róla a hártyákat, illetve a felesleges inakat. A tejben elkeverem a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, beleteszem a májdarabokat, letakarom és 24 órán át hűtőben hagyom összeérni az ízeket.

Másnap kiveszem a májat a tejből és konyhai papírtörlővel letörölgetem. Egészben hagyva megforgatom a lisztben, majd egy serpenyőben vajat hevítek, és ebben sütöm mindkét oldalát négy-négy percig. Sülés közben meglocsolom a vajjal a májakat, majd ha letelt a nekik szánt idő, a serpenyőbe öntök három deciliter vizet, és jól összekeverem. Mehet bele a mártáspor, amit csomómentesre keverek, majd végül a borral egészítem ki. Ha megesik az a konyhai baki, hogy csomós marad a mártás, akkor sem kell kétségbe esni! Miután megfő a máj, tegyük egy külön tálra, a mártást pedig turmixoljuk össze!

Fedő alatt addig párolom a májakat, amíg teljesen puhák nem lesznek.

Tálalásnál elegáns szeletekre vágom őket, majd bevonom a mártással.

A marhamáj akkor lesz a legjobb, ha saját mártást készítünk hozzá!
A marhamáj akkor lesz a legjobb, ha saját mártást készítünk hozzá! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész