A nyári ételek nem csak nyáron fogyaszthatók, de nem ám!
A nyári ételek bár jobban esnek a nyaralás alatt és a strandon, nyár után is elkészíthetőek. Nyilvánvalóan más, ha magunk készítjük, és nem készen kapjuk, mindennek ellenére érdemes nekiállni, hiszen közös programnak is kiváló a sütés-főzés, és ha csak néhány pillanatra is, de visszavarázsolhatjuk a nyarat.
5 nyári étel, amit ősszel is érdemes elkészíteni
Mindenkinek megvannak a kedvenc nyári ételei, amik a meleghez vagy a strandhoz kötődnek, mégis működnek otthon is – a kovászos uborkához sem kell feltétlenül napfény, ne felejtsük el!
Lángos
Nem szorul magyarázatra, hogy miért szerepel a listán, és bár sok helyen kapható a strandon kívül is, otthon elkészítve akkora adagot ehetünk, amekkorát nem szégyellünk.
Hozzávalók (8-9 darabhoz):
- 30 dkg liszt (érdemes kenyérlisztet használni)
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál porcukor
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 1 teáskanál só
- 2-2,5 dl langyos víz
- kb. 1 liter olaj (plusz a kezünkre)
Elkészítés:
Egy magasabb pohárba öntöm a langyos tejet, elkeverem benne a porcukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni, ez nagyjából 10-15 perc. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, sózom, majd beleöntöm a felfutott élesztőt. Hozzáöntök egy deci langyos tejet, és elkezdem összedolgozni a tésztát. Addig öntöm hozzá a vizet, míg lágy, de nem folyós tésztát kapok. Akkor jó a tészta, ha a nedves kézzel hozzáérek, és nem lesz tésztás a kezem. Ha késznek ítélem, letakarom és nagyjából egy órát hagyom kelni.
Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban nagyjából egy liter olajat hevítek, és olajos kézzel belemarkolok a tésztába, széthúzgálom, majd óvatosan az olajba teszem, és nagyjából 3-4 perc alatt készre sütöm.
Sóval, tejföllel, sajttal vagy fokhagymával ízesítem.