Bármennyire is tervez az ember, előfordul, hogy a hétvégi ebédből hátramarad valami: rizs, tojás, esetleg sült zöldség. Ma öt olyan receptet hoztunk nektek, ami mankóul szolgál arra az esetre, ha éppen maradék krumplipürét kell kerülgetnetek.
Maradék krumplipüré leginkább akkor keletkezik, ha húsételek kísérőjeként fogyasztottuk. Rántott- vagy sült húsok mellé ideális, legyen az grillezett pisztráng, csirke vagy marha. Ha csak tejszínt és sót teszünk bele, nincs akadálya az alábbi receptek elkészítésének, ám ha petrezselyemmel is megbolondítottuk, nem ajánlott mindhez.
Így használd fel a maradék krumplipürét!
Az alábbi receptek hozzávalóinak felsorolásánál a krumplira vonatkozó részeket kihagyjuk, hiszen a helyzet adott: krumplipüré van otthon, valamit kezdeni kell vele!
Krumplis pogácsa
A krumplis pogácsához elsőként fél dl nagyos tejben elkeverek egy teáskanál cukrot és két dkg élesztőt. Míg fut, 50 dkg lisztet összedolgozok 12 dkg vajjal és 30 dkg krumplipürével. Két tojást hozzáütök, enyhén sózom, hozzáadom a felfutott élesztős keveréket, és jól összedolgozom. Hideg helyen pihentetem, és negyedóráként egyet-egyet hajtok rajta, összesen négyszer.
Ehhez lisztezett felületen egy centi vastagra nyújtom a tésztát, félbehajtom, majd ezt is félbe, lekenem egy kevés tejjel összekevert tojással, hagyom állni, és újra hajtom. Az utolsó hajtogatás után három centi vastagra nyújtom, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrom a süteményeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket, és konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyom. A sütőt 180 fokra tekerem, majd a pogácsák tetejét lekenem pirospaprikával elkevert tojással. Betolom a meleg sütőbe és 25-30 percig sütöm. Akkor jó, ha teteje szép piros.
Angol fishcake
Ehhez a halfasírthoz egy kevés olajat felhevítek egy serpenyőben, és 7-8 perc alatt megsütök rajta 280 gramm lazacot. Ha megvagyok, kisebb darabokra vágom a húst, és egy fél csokor apróra vágott kapor táraságában 75 dkg krumplipüréhez keverem. Ebben az esetben akár a petrezselymes krumplipüré is működhet! A sütőt 180 fokra melegítem, és míg melegszik, a keverékből gombócokat formázok. Bepanírozom őket, és forró olajban sütöm őket oldalanként 2-2 percig. Ezután mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire, majd 15 percre a sütőbe. Míg készül, tejfölből, tormából és citromból kiváló szószt lehet készíteni hozzá!
Burgonyás lángos
A lángoshoz 2 dl langyos tejben elkeverek egy teáskanál cukrot és 3 dkg friss élesztőt, és felfuttatom. 50 dkg lisztet elkeverek egy teáskanál sóval. Hozzáadok 20 dkg krumplipürét és a felfutott élesztővel laposan összedolgozom. Langyos helyen a kétszeresére kelesztem nagyjából 25-30 perc alatt. Ez idő elteltével másfél centi vastagra nyújtom a tésztát, és kistányérnyi korongokat vágok belőle. Így is pihentetem még húsz percig. Negyedóra elteltével egy nagyobb serpenyőben nagyjából fél liter olajat forrósítok fel. A tésztákat kezemben forgatva széthúzkodom, és mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Ha késznek ítélem, konyhai papírtörlőre szedem, hogy felszívja a felesleges olajat. Frissen az igazi, és mint a hagyományos lángos esetében, ezt is lehet fokhagymával, tejföllel vagy sajttal ízesíteni tálaláskor.
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc esetében a 60 dkg krumplipürében dolgozzunk el 9 dkg zsírt! Ez könnyebb, hogy ha a krumpli meleg. Miután feloldódott benne a zsír, félreteszem. Nyolc szilvát megmosok és kimagozok úgy, hogy a gyümölcs, mint egy kagyló, nyitható maradjon. Egy kevés olajon 50 gramm zsemlemorzsát egy serpenyőben folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítok, egy kis tálban pedig elkeverek 5 evőkanál cukrot egy teáskanál őrölt fahéjjal. Ha kihűlt a krumpli, hozzáadok 20 dkg lisztet, és jól nyújtható tésztává gyúrom.
Lisztezett felületen nagyjából fél centi vastagra nyújtom a tésztát. Nagyjából 10×10 centis négyzeteket vágok. Egy darabot a kezembe veszek, beleteszem a szilvát, aminek a közepébe egy teáskanállal szórok a fahéjas cukorból. Ráhajtom a tészta többi felét, és gombócot formálok belőle. Ha az összes gombóccal megvagyok, sós, lobogó vízbe teszem őket, lejjebb veszem a lángot, és addig főzöm őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére – ez nagyjából négy perc. Kiveszem a gombócokat, és finoman folyó hideg víz alatt leöblítem őket. Ezután mehetnek a morzsába, majd porcukorral meghintve tálalom.
Édes és sós nudli
Az édes nudli tésztája pontosan úgy készül, mint a szilvás gombócé. A különbség csupán annyi, hogy a tésztából ujjnyi vastag rudakat készítek, ezeket vágom 1-1,5 centis darabokra, és egyenként sodrok egyet rajtuk, majd mehetnek a sós vízbe, hogy aztán lekvárral vagy porcukros mákkal tálaljam.
A sósból több verzió van, de ebből az egyik legjobb a túrós! Ehhez 50 dkg krumplipürére lesz szükségem, amihez hozzádolgozok 12 dkg túrót, 15 dkg lisztet, 4 dkg búzadarát, és végül egy kevés sóval ízesítem. Alaposan összegyúrom – igény szerint adok még hozzá lisztet. Kisebb darabokat vágok belőle, ebből csíkokat sodrok, és nagyjából két centis nudlikat vágok. Sodrok egyet rajtuk, és mehetnek az enyhén sózott, lobogó vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, egy-két percig főzöm őket, majd a lábasból lecsepegtetve egyből mehetnek egy nagyobb, forró vajas serpenyőbe, amin megfürdetem őket pár percre.
Ugyan ezt is lehet akár édesen is enni, legjobb, ha paprikaszószt készítünk hozzá: ehhez két kaliforniai paprikát 200 fokos sütőben megsütök, pár percre letakarom, majd lehúzom a héjukat. A magokat eltávolítom, a paprikák húsát pürésítem fél deci alaplével és két evőkanál olívaolajjal.
A szószból teszek a forró túrónudlira, és balzsamecetes salátával tálalom.
A maradék krumplipüré felhasználása tehát nem lehetetlen, hiszen akár sósra, akár édesre vágyunk, több formában is újabb ételt nyerhetünk belőle!