Ugyan még tart a nyárias idő, nem árt készülni a télre, és elkezdeni a befőzést. Ezzel az isteni körtebefőttel nem lehet mellényúlni – ha nem vigyázunk, télire el is fogy!
Hozzávalók:
- 1,5 kg körte
- 1 citrom leve
- fél liter víz
- 35 dkg cukor
- 4 db szegfűszeg
- 2 fahéjrúd
Elkészítés:
A körtéket megmosom, majd meghámozom őket, és felvágás után eltávolítom a magházukat. A gyümölcsöket tetszőleges méretűre vágom (lehet kockázni, vagy negyedben hagyni) és alaposan meglocsolom a kifacsart citrom levével.
Fél liter vizet felteszek melegedni, hozzáöntöm a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sziruppá főzöm. (Ezt az állapotot akkor érem el, amikor feloldódik a cukor, és a víznél egy kicsit sűrűbb, meleg keveréket kapok).
A szirupba öntöm a körtéket, és 10 percig alacsony lángon forralom.
Két normál méretű befőttesüveget forró vízben átmosok, majd egy kevés időre sütőbe vagy mikróba teszem, így elősegítve, hogy biztosan sterilek legyenek.
Míg melegek az üvegek, eloszlatom bennük a körtéket, majd minden üvegbe teszek egy-egy rúd fahéjat, 2-2 szegfűszeget és merőkanál segítségével fokozatosan hozzáadagolom a forró szirupot. Nem kell kapkodni, hagyjuk, hogy az üveg kényelmesen felvegye a szirup hőmérsékletét!
Akkor dolgoztam jól, ha a lé teljesen befedi a körtéket. Ha megvagyok, szorosan rácsavarom az üvegekre a tetejüket, 10 percre fejjel-lefelé állítom őket, majd mehetnek a polcra.
Tipp:
Ha szó szerint mézédes befőttet szeretnénk, főzés után keverjünk el a szirupban pár evőkanál mézet. Kiváló húsokhoz, süteményekhez, és önmagában is.
Nyitókép forrása: Fiatalok főzőiskolája