Ez a tarhonyás csirke ugyan hordozza a magyar jegyeket, ízében mediterrán vidéken érezhetjük magunkat.
A tarhonyás csirke senkinek nem újdonság: már az iskolai menzán találkozhattunk vele, és a hétköznapokban is egy hamar összedobható, laktató és ízletes ételt nyerünk általa. S hogy mitől lesz mediterrán? A fűszerektől és egy titkos hozzávalótól!
Hozzávalók:
- kevés zsiradék
- fél kiló apró tarhonya
- fél kiló csirkehús
- egy közepes vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 3 közepes krumpli
- só
- bors
- 2 kiskanál mediterrán fűszerkeverék
- 2 evőkanál fekete olívabogyó
- pirospaprika
- 2 liter víz
Így készül a mediterrán tarhonyás csirke:
Elsőként a húst megtisztítom és felkockázom. Combot és mellet is használhatunk, előbbit természetesen csont nélkül. Egy nagyobb lábasba kevés zsiradékot teszek – olajat vagy zsírt – majd rádobom a csirkehúst. Ha fehéredik, hozzáöntöm a tarhonyát, amit szintén pirítok pár percig, majd mehet rá a krumpli is! Hozzáadom az apróra vágott paprikát és paradicsomot is, továbbá a karikákra vágott olívabogyót. Ezután jöhet a fűszerezés: a mediterrán fűszerkeverékkel, a pirospaprikával, a sóval és a borssal ízesítem, majd felöntöm vízzel. A Keveremkavarom azt javasolja, hogy eleve forró vízzel öntsük fel, így nemcsak időt nyerünk, hanem a hozzávalók is könnyebben kiengedik az ízüket.
Puhára főzöm a csirkehúst, és ha ez megvan, lefedve hagyom állni, hogy a gőz teljesen megpuhítsa a tarhonyát. Nagyjából egy-másfél óra alatt a tészta teljesen magába szívja a szaftot, és lehet tálalni!
Szereted a mediterrán ízeket?
Akkor ezt a gazpachót ki kell próbálnod! Különlegessége, hogy nem kell főzni, ám ez egyben hátrány is lehet, hiszen a benne lévő kenyér miatt a készülés napján el kell fogyasztani. Attól mondjuk nem félünk, hogy nem fogy el!