A sajttorta önmagában is olyan ízvilágot hordoz, ami csakis erre a süteményre jellemző. Ezt különböző gyümölcsökkel szokták feldobni, de ez a mangós-málnás sajttorta garantáltan überelhetetlen!
A sajttortát a legtöbben amerikai „találmánynak” vélik, ám ahogy sok minden más, ez is az ókori görögökhöz kötődik. Először a Krisztus előtti ötödik században jegyezték le a sajttorta receptjét – pontosabban a plakous-ét – ami a ma ismert sütemény kezdetleges formája volt. Egy 1390-as angol szakácskönyv már jelentősen módosított változatát írta le, ugyanis ebben már tojásfehérje is szerepelt a hozzávalók között. 1730-ra már sajttorára szakosodott étkezdék nyíltak Amerikában, de csak az 1930-as évektől váltották le az addig használt túrót a ma ismert krémsajtra.
Hozzávalók 6 pohárhoz, vagy egy kis tortához
A morzsaalaphoz:
- 25 g apró szemű zabpehely
- 25 g zabliszt
- 25 g finom szemű nádcukor
- 25 g kókuszreszelék
- 25 g vaj
A sajtkrémes réteghez:
- 380 g natúr krémsajt
- 200 g mangó pép
- 70 g nádcukor
- 1 csapott kávéskanál vanília őrlemény
- 2 teáskanál citromlé
- 2 db egész közepes tojás
- 33 g kukoricakeményítő
A málnához:
- 200 g málna
- cukor ízlés szerint
Továbbá:
- habcsók
- friss mentalevél
- 6 darab 2,5 dl-es pohár
Így készül ez a különleges mangós-málnás sajttorta
A morzsa száraz anyagait összekeverjük, majd a vajjal morzsalékossá dolgozzuk a kezünkkel vagy egy késes robotgéppel. A morzsát rászórjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt ropogósra sütjük. Miközben sül, időnként átmozgatjuk egy fakanállal. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
A mangót a cukorral, tojással, vaníliával, keményítővel és a citromlével pépesre turmixoljuk.
A sajtkrémet egy keverőtálban homogénre keverjük egy kézi habverővel, majd beledolgozzuk a tojásos, mangós masszát is.
A poharak aljába egyenlő arányban belekanalazzuk a morzsát, erre öntjük a sajtkrémet úgy, hogy a poharak háromnegyedéig érjen. 160 fokos, légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük a poharas sajttortákat. Akkor jó, ha enyhe rázogatásra már a sajtréteg közepe sem remeg.
A sütőt kikapcsoljuk, de nyitott ajtónál hagyjuk még benne a süteményeket 30 percen át.
A málnát a cukorral sziruposra forraljuk, és ezt kanalazzuk a sajttorta tetejére. Durvára tört habcsókkal és friss mentalevéllel még finomabbá tehetjük.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Másmilyen sajttortát is kipróbálnál?
Ha ez a verzió nem szimpatikus számodra, próbáld ki ezt a fehércsokis-narancsos változatot! A narancs miatt kifejezetten ünnepi finomság, de nem kell karácsonyig várni vele, hiszen a narancs kellemes íze üdítően hűsít a nyári melegben.