Barion Pixel Málnás tiramisù – Mennyei finomság tojásmentesen! – Coloré

Málnás tiramisù – Mennyei finomság tojásmentesen!

2023. 06. 06.

A tiramisù önmagában is az egyik legfinomabb olasz édesség, málnával párosítva pedig maga a mennyország!

Ha olasz édesség, akkor tiramisù! Gondolhatnánk, hogy mint sok más olasz finomságot, ezt is az ókori rómaiak fogyasztották elsőként, ám az 1960-as évekig nem találkoztak ennek a süteménynek a receptjével. Sokan tulajdonítják a saját találmányuknak, így pontosan nem tudni, hogy ki készítette először és hol, ám ez a végeredményt aligha befolyásolja: kávéba áztatott piskóta, rajta mennyei tojásos krém és kakaópor.

A málnás verzió üde frissességet ad ennek a kedvelt édességnek, és emellett vitaminokat is! Ez a bogyós gyümölcs ugyanis számos antioxidánst tartalmaz, ami a gyulladások és betegségek megelőzésében is segítségünkre van. Ezenfelül magas a C-vitamintartalma, de kálium, réz, vagy és magnézium is található benne! Segítségére van a vérszegénységben küzdő betegeknek, de szívbetegek és depresszióval diagnosztizáltak is élvezhetik az előnyeit.

Málna vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy a gyümölcsök ne legyenek szottyadtak, és a bogyók, ne mutassák penészedés jeleit! Mivel hamar megromlik, érdemes a készítés napján, vagy egy nappal előtte beszerezni a gyümölcsöket!

Hozzávalók:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 100 ml presszókávé
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg finomszemű nádcukor
  • holland kakaópor

Így készül a mennyei málnás tiramisù:

A krémsajtot kikeverem a mascarponéval és a cukorral. Sokat segítünk magunkon, ha pár órával készítés előtt kivesszük a hozzávalókat a hűtőből, mert így könnyebben megadják magukat a keverés során. Egy 25×25 centis magasabb falú jénaitál aljába teszek egy réteg kávéba áztatott babapiskótát. Nem kell hosszan áztatni, elég éppen csak megfürdetni benne (függően attól, hogy a babapiskóta milyen típusú: a keményebb fajtákat forgathatjuk benne hosszabban). Ha megvagyok, egyenletesen eloszlatom rajta a málnákat, majd rájuk kerül a krém fele. Jöhet a másik réteg kávéba áztatott babapiskóta, és ismét a krém, majd erre a kakaópor.

Letakarom, és legalább 12 órára hűtőbe teszem. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a babapiskóta teljesen megpuhuljon, és hogy szeletelhető állagúra dermedjen a krém.

A kakaót akár tálalásnál is rászórhatjuk, ezáltal frissebb hatást adva süteményünknek.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita