A tiramisù önmagában is az egyik legfinomabb olasz édesség, málnával párosítva pedig maga a mennyország!
Ha olasz édesség, akkor tiramisù! Gondolhatnánk, hogy mint sok más olasz finomságot, ezt is az ókori rómaiak fogyasztották elsőként, ám az 1960-as évekig nem találkoztak ennek a süteménynek a receptjével. Sokan tulajdonítják a saját találmányuknak, így pontosan nem tudni, hogy ki készítette először és hol, ám ez a végeredményt aligha befolyásolja: kávéba áztatott piskóta, rajta mennyei tojásos krém és kakaópor.
A málnás verzió üde frissességet ad ennek a kedvelt édességnek, és emellett vitaminokat is! Ez a bogyós gyümölcs ugyanis számos antioxidánst tartalmaz, ami a gyulladások és betegségek megelőzésében is segítségünkre van. Ezenfelül magas a C-vitamintartalma, de kálium, réz, vagy és magnézium is található benne! Segítségére van a vérszegénységben küzdő betegeknek, de szívbetegek és depresszióval diagnosztizáltak is élvezhetik az előnyeit.
Málna vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy a gyümölcsök ne legyenek szottyadtak, és a bogyók, ne mutassák penészedés jeleit! Mivel hamar megromlik, érdemes a készítés napján, vagy egy nappal előtte beszerezni a gyümölcsöket!
Hozzávalók:
- 20 dkg babapiskóta
- 100 ml presszókávé
- 20 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg finomszemű nádcukor
- 20 dkg friss málna
- holland kakaópor
Így készül a mennyei málnás tiramisù:
A krémsajtot kikeverem a mascarponéval és a cukorral. Sokat segítünk magunkon, ha pár órával készítés előtt kivesszük a hozzávalókat a hűtőből, mert így könnyebben megadják magukat a keverés során. Egy 25×25 centis magasabb falú jénaitál aljába teszek egy réteg kávéba áztatott babapiskótát. Nem kell hosszan áztatni, elég éppen csak megfürdetni benne (függően attól, hogy a babapiskóta milyen típusú: a keményebb fajtákat forgathatjuk benne hosszabban). Ha megvagyok, egyenletesen eloszlatom rajta a málnákat, majd rájuk kerül a krém fele. Jöhet a másik réteg kávéba áztatott babapiskóta, és ismét a krém, majd erre a kakaópor.
Letakarom, és legalább 12 órára hűtőbe teszem. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a babapiskóta teljesen megpuhuljon, és hogy szeletelhető állagúra dermedjen a krém.
A kakaót akár tálalásnál is rászórhatjuk, ezáltal frissebb hatást adva süteményünknek.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita