A lazac az egyik legízletesebb halfajta, hiszen pácolva vagy füstölve is kiváló fogásokat lehet készíteni belőle. Ebben a receptben bátrak voltunk a fűszerezéssel, és még cukkinibe is becsomagoltuk!
A lazac amellett, hogy nagyon finom, tele van számunkra fontos elemekkel, melyeknek hála pozitív hatása van a szív-és érrendszerre, a hangulatunkra, a látásunkra és az ízületeinkre is. Mivel alapvetően íze nem markáns, úgy fűszerezzük, ahogy nekünk tetszik!
Hozzávalók:
- 4 szelet lazac (egyenként 15 dkg)
- 2-2 evőkanál méz és mustár
- 2 evőkanál halak-fűszerkeverék
- 1 közepes cukkini
- 2 evőkanál olaj
- 6 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl víz
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kávéskanál só
- egy csipet cukor
- 1 kávéskanál mustár
- 2 evőkanál kapribogyó
Így készül a fűszeres lazac cukkinikabátban:
Elsőként összekeverem a mézet és a mustárt, lekenem vele a halszeleteket, majd ráadásként a fűszerkeveréket is beledörzsölöm a húsba. A cukkinit megmosom, megszárítom, végeit levágom, és egy zöldséghámozó segítségével hosszanti irányban felszeletelem. (A Mesterszakács hámozó híján fázis szeletelőgépet ajánl a folyamathoz).
A halszeleteket betekerem a cukkiniszalagokkal. Az olajat felforrósítom a vaj felével majd oldalanként 2-2 percig sütöm a haltekercseket. Ez idő elteltével egy evőkanálnyi vizet öntök alá, lefedem, és kis lángon 3-4 percig párolom.
Eközben a maradék vajat felolvasztom, majd egy kissé megfuttatom rajta a lisztet. Ráöntöm a vizet és a bort, és habverővel kevergetve két percig forralom. Sóval, cukorral és mustárral ízesítem, végül pedig beleszórom a kapribogyót.
Tálaláskor a halat a tálra emelem, a levét a kapribogyós mártáshoz keverem, és a hal mellé öntöm. Köretként párolt zöldségeket kínálok hozzá.
Szereted a halféléket?
Ha szívesen fogyasztasz halat, akkor ezt a grillezett pisztrángot is próbáld ki! Fűszerezése meglehetősen minimalista, és éppen ezt teszi különlegessé, hiszen így érezhetjük a hal jellegzetes, finom ízét!