A spárga áprilisban és májusban a legjobb, ugyanis ekkor érik be a földeken. Év közben is kapható, de ebben az időszakban a legfinomabb. Ha szerencsénk van, június elején is elcsíphetjük, és isteni spárgakrémlevest készíthetünk belőle!
A spárgakrémleves azon túl, hogy finom, számtalan jó hatással bír. Ez a zöldség A-, B-, C-, K-és E-vitaminokban gazdag, így a csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Folsav tartalmának köszönhetően erősíti a szívet, javítja a látást, segít a vese tisztításában, és még a pattanások kialakulásának esélyét is csökkenti! Több módon is felhasználható, melyek közül a spárgakrémleves az egyik legnépszerűbb mód, nem is véletlenül!
Hozzávalók:
- 25 dkg spárga (fehér vagy zöld)
- 8 dl leszűrt húsleves
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl főzőtejszín
- egy kiskanál finomliszt
- egy kevés só
Így készül ez a finom spárgakrémleves:
A spárgákat megmosom, a fás végüket lepattintom, és a feje alatt kezdve meghámozom őket. Ezután egy-két centis darabokra vágom a zöldséget. Kizárólag a levágott fejeket beleteszem a forró levesbe és három percig főzöm őket a lében. Ez idő elteltével szűrőkanállal kiemelem a fejeket a fürdőből, és félreteszem őket.
Mehet bele az összevágott spárga többi része is, amit tíz perc alatt puhára főzök. Egy kis cukorral ízesítem a levest, míg főnek a zöldségek.
Ha puhák, botmixerrel összeturmixolom őket, és újraforralom. A tejszínben csomómentesre keverem a lisztet, merek hozzá egy kicsit a levesből, összekeverem, és addig adagolok hozzá egy kevés forró levet, míg langyos nem lesz a keverék. Ha ez megtörtént, hozzáöntöm a leveshez, és alacsony lángon főzöm pár percig. Ha besűrűsödött, a spárgafejeket is belerakom, és rottyantok rajta egyet.
A Keveremkavarom receptoldal azt javasolja, hogy tálaláskor bátran szórjunk a tetejére apróra vágott petrezselymet vagy metélőhagymát. Egyébiránt pirított kenyérkockákat tálalhatunk mellé.
Szereted a krémleveseket?
Lassanként a kukoricának is itt lesz az idénye, és ebből a legjobb elkészíteni ezt a laktató kukoricalevest, ami turmixolás nélkül is kellemesen krémes hatást ad.