Barion Pixel Készíts bodzaszörpöt, nem nehéz! – Coloré

Készíts bodzaszörpöt, nem nehéz!

2022. 05. 18.

Ennek az időszaknak az egyik legcsodásabb dolga, hogy újra lehet bodzaszörpöt készíteni! A bodza finom, jellegzetes íze feldobja a nyári napokat!

A bodzaszörpön kívül akár ránthatjuk is a növény virágát, ám ügyeljünk arra, hogy nehogy fürtös- vagy földi bodzát szedjünk, ugyanis ezek mérgezőek!

Hozzávalók:

  • 40 db bodzavirág (tenyérnyinél nagyobb virágernyők)
  • 6 liter víz
  • 4 kg kristálycukor
  • 4-5 citrom
  • 5 dkg borkősav
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát

Így készül az isteni bodzaszörp:

A bodzavirágot érdemes reggel szedni, az első harmat után! Begyűjtéskor ügyelek rá, hogy ne vágjam le az ágakat; csak rövid kocsánnyal metszem le! A virágokat frissen is felhasználhatom, vagy szellős, de nem napos helyen száríthatom amíg barnulni kezdenek, majd megfosztom őket a száruktól és a kocsányuktól.

A vízben elkeverem a cukrot. Ez elég sok ideig tart, így bátran megnézhetjük közben kedvenc sorozatunk újabb részét! Ha feloldódott a cukor, beleteszem a karikákra vágott citromot, illetve a borkősavat, a bodzavirágot és a tartósítószert is. Letakarva egy hétig hagyom állni, naponta 2-3 alkalommal keverek rajta egyet.

Ez idő elteltével leszűröm. Sűrű szövésű szita is megteszi, de a Mesterszakács azt javasolja, hogy dupla gézen keresztül végezzük a szűrést, mert így kaphatjuk a legfinomabb szörpöt. Ha készen vagyok, szép üvegekbe töltöm a folyadékot, és lezárom.

Napfénytől védett helyen tárolom.

Figyeljünk oda, milyen bodzát szedünk!
A bodzaszörp nem egynapos program, idő kell neki! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ez az eperlikőr is érdekelhet:

Ha szereted a gyümölcsből készült szörpöket és likőröket, próbáld ki ezt a mennyei eperlikőrt is! A belőle nyert likőr elfogyasztása után akár süteménybe is felhasználhatod az alkoholban ázott epreket!