Ennek az időszaknak az egyik legcsodásabb dolga, hogy újra lehet bodzaszörpöt készíteni! A bodza finom, jellegzetes íze feldobja a nyári napokat!
A bodzaszörpön kívül akár ránthatjuk is a növény virágát, ám ügyeljünk arra, hogy nehogy fürtös- vagy földi bodzát szedjünk, ugyanis ezek mérgezőek!
Hozzávalók:
- 40 db bodzavirág (tenyérnyinél nagyobb virágernyők)
- 6 liter víz
- 4 kg kristálycukor
- 4-5 citrom
- 5 dkg borkősav
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
Így készül az isteni bodzaszörp:
A bodzavirágot érdemes reggel szedni, az első harmat után! Begyűjtéskor ügyelek rá, hogy ne vágjam le az ágakat; csak rövid kocsánnyal metszem le! A virágokat frissen is felhasználhatom, vagy szellős, de nem napos helyen száríthatom amíg barnulni kezdenek, majd megfosztom őket a száruktól és a kocsányuktól.
A vízben elkeverem a cukrot. Ez elég sok ideig tart, így bátran megnézhetjük közben kedvenc sorozatunk újabb részét! Ha feloldódott a cukor, beleteszem a karikákra vágott citromot, illetve a borkősavat, a bodzavirágot és a tartósítószert is. Letakarva egy hétig hagyom állni, naponta 2-3 alkalommal keverek rajta egyet.
Ez idő elteltével leszűröm. Sűrű szövésű szita is megteszi, de a Mesterszakács azt javasolja, hogy dupla gézen keresztül végezzük a szűrést, mert így kaphatjuk a legfinomabb szörpöt. Ha készen vagyok, szép üvegekbe töltöm a folyadékot, és lezárom.
Napfénytől védett helyen tárolom.
Ez az eperlikőr is érdekelhet:
Ha szereted a gyümölcsből készült szörpöket és likőröket, próbáld ki ezt a mennyei eperlikőrt is! A belőle nyert likőr elfogyasztása után akár süteménybe is felhasználhatod az alkoholban ázott epreket!