A borkrémleves igazi karácsonyi különlegesség, ugyanis ízében minden benne van, amitől ünnepi hangulatunk lehet!
A borkrémleves nem a modern karácsonyi ételek közé tartozik: rendkívül népszerű volt már a 20. század elején is. Oka többek közt az, hogy a bor a legtöbb embernek rendelkezésére állt, és ha csirke és tehén is volt a háznál, már csak a cukorért és a fűszerekért kellett elmenni a boltba.
Több elkészítési módja is van ennek a finomságnak, mi most a Mesterszakács receptjét hoztuk el.
Hozzávalók:
- 5 dl édes fehérbor
- 3 dl víz
- 1 citrom
- egy kis darab fahéj
- 3-4 szegfűszeg
- 8 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 2 dl főzőtejszín
- 8 dkg mazsola
- édes tejszínhab (a díszítéshez)
Így készül a karácsonyi borkrémleves:
A bort felöntöm a vízzel, majd belefacsarom a citrom levét. A citrom héját vékonyan lehántom úgy, hogy a fehér része ne kerüljön bele, különben kesernyés lesz a leves! A héjat is a leveshez adom, továbbá a fahéjat és a szegfűszegeket is.
A tojások sárgáját egy lábasban habosra verem a cukorral, a tejszínnel pedig felhígítom. A felforrósított, ízesített bort óvatosan, folyamatosan kevergetve rászűröm. A folyamatos kevergetés azért fontos, hogy a tojás ne ugorjon össze és főjön meg. Tűzre teszem a tojásos bort és alacsony lángon kevergetem. Ne várjuk meg, míg felforrósodik, elég, ha krémleves állagú lesz. Ha elkészültem, átszűröm, majd beleszórom a borba áztatott mazsolát.
Hideg vízfürdőbe teszem a lábast, lefedem, és ha kihűlt, hűtőbe teszem. Tálalásnál édes tejszínhabot nyomok a tetejére, és még ekkor is lehet szórni rá mazsolát, hogy ne csak finom, szép is legyen!
Nyitókép forrása: Mesterszakács