Puliszkából rengeteg mindent lehet készíteni, sós és édes változatokat egyaránt. Most ez utóbbi készült, feldobva egy kis kaporral!
A puliszka először az 1600-as évek végén jelent meg. Az eredeti recept szerint hajdinából készítették, a kukoricalisztes verzió csupán a 18. század elején kezdett el népszerű lenni. Újabban az olasz, polenta szót használják rá, de a lényeg nem változik: laktató finomság így is, úgy is.
Hozzávalók:
- 100 g bio kukoricadara (gluténmentes)
- 200 ml víz
- 200 ml tej
- 10 g vaj
- 30 g méz
- fél citrom reszelt héja
- 125 g zsírszegény túró
A kapros réteghez:
- 250 ml light, natúr joghurt
- 80 g méz
- 15 g kukoricakeményítő (gluténmentes)
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál aprított friss kapor
Így készül ez a különleges kapros-túrós puliszka:
A vizet és a tejet felforraljuk egy lábasban a 30 gramm mézzel és a vajjal együtt.
Beleszórjuk a darát, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a kása elválik az edény falától. Ha elkészült, belekeverjük a túrót és a citromhéjat, majd egy piteformába önjük.
A joghurtot csomómentesre keverjük a keményítővel, a citromlével, a kaporral és a mézzel, végül a darára öntjük.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben nagyjából 25 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Szereted a klasszikusokat?
Ez a vaníliás almás pite ugyan nem teljesen cukormentes, mégis kevesebbet tartalmaz, mint a hagyományos piték, ennek ellenére ugyanolyan finom, mintha a nagyi sütötte volna!