Barion Pixel Joghurtos céklakrémleves – A nyári levesek sztárja – Coloré

Joghurtos céklakrémleves – A nyári levesek sztárja

2023. 06. 11.

Ahogy jön a jobb idő, vágyjuk a hidegebb leveseket, ez a céklakrémleves pedig mindent megtestesít, amit egy levestől várunk!

A céklakrémlevesen túl számos más felhasználási módja van ennek a zöldségnek. Eltehetjük savanyúságnak, turmixban ihatjuk a levét, valamint megsütve vagy főzve kiváló köretül szolgál bármilyen húsfélének, és színével akár tojásokat is festhetünk a húsvéti időszakban!

Talán a cékla az az zöldségféle, amit leginkább ismernek pozitív hatásairól, ennek ellenére ritkábban kerül a tányérra, mint indokolt lenne. A fogyókúrázók barátja a cékla, mivel szénhidráttartalma alacsony, és az emésztést is segíti. Többféle B-vitaminokban bővelkedik, de C-vitamin, valamint különböző ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Gyulladáscsökkentő és általános egészségvédő hatásáról ismert, ráadásul a rák kialakulásának csökkentésében is nagy szerepe van. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása, valamint vérszegénység esetén is gyógyírt jelenthet.

A joghurtos céklakrémleves téli időszakban melegen, nyáron hidegen is finom, a benne használt egyéb ízek pedig garantálják, hogy ez a leves nemcsak egészséges, hanem tökéletes is legyen!

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg krumpli
  • 7-8 dkg nádcukor
  • 1,5 l zöldségalaplé vagy víz (víz esetében plusz 3 leveskocka)
  • frissen őrölt bors
  • 100 ml görög joghurt
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • friss bazsalikom
  • 10 dkg Feta sajt

Így készül a joghurtos céklakrémleves:

A krumplit és a céklát meghámozom, és kisebb kockákra vágom. A hagymát megpucolom, finomra vágom, és egy kevés olajon megdinsztelem. Mehetnek rá a felkockázott zöldségek, majd ízesítem sóval, borssal és cukorral. Picit hevítem őket, majd kevés vizet adok hozzá és 15-20 percig párolom. Időnként megkevergetem, és ha szükséges, pótolom az elpárolgott vizet. Negyedóra elteltével hozzáadom az alaplevet (vagy a vizet és a leveskockákat) és teljesen puhára főzöm a zöldségeket.

Ha elkészült, hozzáadom a balzsamecetet, és egy botmixerrel krémesre turmixolom a levest. A joghurtot kikeverem egy merőkanálnyi forró levessel, majd visszacsurgatom.

Feta sajttal és friss bazsalikommal tálalom, de akárcsak a többi krémleves esetében, a kockákra vágott és megpirított kenyér vagy zsemle is tökéletes kísérője.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita