Ősszel megnő a krémlevesek iránti vágyunk, válogatásunkban pedig igazán különlegeseket is találhatsz!
Vámos Éva fokhagymakrémlevese
Egykori, idő előtt távozó kollégánk, Éva receptje volt ez a mennyei leves. Az alapreceptet évekig finomította, így vált családjuk egyik nagy kedvencévé.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb vagy két kisebb fej (!) fokhagyma
- 250 gramm natúr krémsajt
- olívaolaj
- fűszerek: só, bors, szárított fokhagymapor, friss, szeletelt vagy szárított snidling
Elkészítése:
A fokhagymafej(ek)ről lehúzom a külső rétegét, levágom az alsó ,,bajuszát”, majd alufóliába csomagolom. Kis olívaolajat löttyintek rá, miközben bezárnám az alufólia száját, majd 160 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütöm.
Míg sül, elkészíthetjük a levesbetétet. Éva szerint ehhez a leveshez a kicsit száraz kifli vagy zsemle a legjobb, de ennek híján kenyérrel is finom levesünk lesz. Egy serpenyőben egy kevés olajjal megpirítom a kockákra vágott pékárukat, méghozzá lassú tűzön. Bár sok recept a sütőt ajánlja, Éva jobban szerette látni, ahogyan pirulnak a kockák. Ha elkészültek a kockák, sózhatjuk és fokhagymaport is szórhatunk rájuk!
Ha a fokhagyma krémesre sült, hagyom kicsit hűlni, majd kinyomom a gerezdeket egy lábasba. Hozzáadom a krémsajtot, és egy kis vízzel összeturmixolom. Ekkor jön az Éva által ,,finomhangolásnak” hívott folyamat, amikor is annyi vízzel öntöm fel a levest (vagy esetleg hideg tejjel vagy tejszínnel) míg a számomra tökéletes állapotot nem kapom. Ekkor lehet fűszerezni, sózni, majd véglegesíteni, és a levesbetéttel tálalni.