Ha farsang, akkor fánksütés! Érdemes azonban néha más tájak felé fordulni, úgyhogy ma a spanyol churros receptjét mutatjuk meg!
A churros egy fánktésztából készülő spanyol tésztarúd. Egyes számban churro, ám mivel a legritkább esetben találkozunk csupán egy darabkával, így jellemzően churros-ként hivatkoznak rá. Rendkívül népszerű a spanyolajkú országokban, de Portugáliában, Belgiumban és Franciaországban is gyakori étek.
Több módon sütik: van, aki spirálosan süti vagy meghajlítja, de a leggyakoribbak az egyenes kis churrók. Az elkészült darabokat jellemzően kristálycukorba forgatják, majd belemártják csokoládéba, vagy más, valamilyen krémes finomságba.
Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 60 gramm vaj
- 2 teáskanál cukor
- egy csipet só
- 125 gramm liszt
- 4 közepes tojás
- olaj a sütéshez
- fahéjas cukor a forgatáshoz
Így készül a churros:
A tejet a vajjal felforralom. A szárazanyagokat összekeverem, majd beleforgatom a forró, vajas tejbe. A keverék szinte azonnal összeugrik, de ez bennünket ne zavarjon! Addig keverem, amíg teljesen össze nem áll. Akkor jó a tészta, ha elválik a lábas falától.
Ha készen van, lehúzom a tűzről a lábast, és egy kézi habverővel egyenként beledolgozom a tojásokat a tésztába. Ha nokedli állagú a tészta, akkor jó, és ez akár három tojás után is bekövetkezhet, ezért nem érdemes egyszerre beleütni az összeset.
A tésztát nyomózsákba kanalazom, majd bő olajat melegítek. Elsőre egy kisebb darabot nyomok bele, és ha elkezd sülni, nyolc-tíz centi hosszú tésztadarabokat nyomok bele. Pár perc után megforgatom a churrókat, majd ha kisültek lecsepegtetem róluk az olajat, és még melegen fahéjas porcukorba forgatom őket.
Csokoládészósszal vagy pudinggal nagyon finom, de lekvárral vagy magában is ízletes! Fontos azonban, hogy csakis frissen jó, úgyhogy ha vendégeket várunk, akkor készítsük, amikor már ott vannak!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix