Barion Pixel Így készíts otthon igazi cappuccinót! – Csupán 5 lépés a házi finomságért – Coloré

Így készíts otthon igazi cappuccinót! – Csupán 5 lépés a házi finomságért

2024. 09. 03.

A kávézókban nem lehet mellélőni, ha cappuccinót kérünk, otthoni elkészítésére mégis vonakodva vesszük rá magunkat, pedig nem egy bonyolult művelet!

A cappuccino az egyik legnépszerűbb a kávék közül, ám felmerül a kérdés, hogy mitől cappuccino a cappuccino. A recept egy nagyjából 180 milliliteres csészét ír elő, valamint 25 milliliter kávét és 85 milliliter tejet. Ez nem hangzik soknak, ám a cappuccinóban igen nagy szerepe van a tejhabnak, ami végül kitölti a csészét. A teljességhez nem feledkezhetünk el a kávénk tetejére kerülő kakaóporról, ami a habon pihenve várja, hogy felébresszen bennünket.

Így készül a cappuccino

Ez a kávé sajátságos típusánál fogva tejhabot igényel, aminek elkészítése bár nem lehetetlen kis tejhabosítóval, valamilyen eszpresszógép az ideális hozzá. Ezek ma már nem megfizethetetlenek, és a tejhabosító forró csokoládéhoz is kiválóan alkalmas, ezért ha szeretjük az ilyen italokat, érdemes beruházni!

1.Babőrlés

Természetesen készíthetjük már eleve őrölt kávéból, tény, hogy a frissen őrölt kávénál nincsen jobb, hiszen nemcsak a hatása lesz erősebb, hanem az íze is. Ha darálunk, minél finomabbra tegyük, nagyjából olyanra, amilyen az asztali só. 18-20 gramm kávét daráljunk meg, és jöhet a főzés!

2. Főzés

Főzhetjük a klasszikus kotyogósban a kávénkat, ám ha eszpresszógéppel dolgozunk, nincs más dolgunk, mint 25-30 másodpercig főzni, ami kellemesen krémes állagú kávét eredményez.

3. Gőzölés

Elérkezett a gőzölés pillanata! Ehhez előnyös, ha van egy tejhabosító kancsónk, hiszen kialakítása és anyaga révén sokkalta jobb minőségű tejhabot készíthetünk, mintha például egy bögrében állnánk neki a műveletnek. A kancsó nagyjából harmadáig töltsük a tejet, majd közvetlenül tej felszíne alá téve a gőzpálcát bekapcsoljuk a gőzt. Amint látjuk az apró kis habocskákat, mélyebbre tehetjük, és nagyjából 65 fokon melegen tartva habosítsuk a tejet addig, amíg bársonyos állagú nem lesz.

4. Öntsünk okosan!

Kopogtassuk a kancsót a pultra, így eltávolítva a gőzölt tejben lévő buborékokat, majd óvatosan keverjük meg, hogy a hab és a folyadék egyesüljön. Lassan öntsük a tejet az eszpresszóra, és hagyjuk, hogy a hab szépen, a maga ritmusában kifolyjon.

Ha már profik vagyunk, különböző minták készítésével is próbálkozhatunk / Kép forrása: chayathonwong / Getty Images
Ha már profik vagyunk, különböző minták készítésével is próbálkozhatunk / Kép forrása: chayathonwong / Getty Images

5. Utolsó simítások

Ha elkészültünk, mehet a hab tetejére a kakaópor, de fahéjat is bátran használjunk! Azonnal fogyasszuk, mert idővel a hab alábbhagy, mely csökkent az élvezeti értékén.

További tippek

A cappuccino, pláne a rá készülő minták kizárólag gyakorlással lesznek tökéletesek, így nem kell feladni, ha az első nem sikerül! Ha valamilyen oknál fogva nem az lesz a végeredmény, amit szeretnénk, annak nemcsak technikai oka lehet. Előfordulhat, hogy a hőmérséklet túl magas volt a tejnek, ezért is fontos tartani a 65 fokot. Az is megeshet, hogy a gépünket régen tisztítottuk ki, így rosszabbul teljesített habosításkor vagy épp kávéfőzéskor.

Ha nincs eszpresszógép

Amennyiben nincs gépünk, akkor sem veszett az ügy, mert mikrohullámú sütővel és kézi habosítóval is kiváló eredményt érhetünk el. A művelet az alábbi videóban látható:

Forrás: Café du Monde, Gastromagazine.

Nyitókép forrása: Getty Images