Barion Pixel Hűtsd le magad ezzel az andalúz gazpachóval! – Coloré

Hűtsd le magad ezzel az andalúz gazpachóval!

2023. 06. 18.

Ha szereted a mediterrán konyhát, bizonyára ismered a gazpachót, amit ezúttal andalúz változatban készítettünk el!

A gazpacho a legzöldségesebb levesféle, ugyanis a nyers zöldek ízeit hordozza magában. Nem a klasszikus értelemben vett leves, lévén rendkívül sűrű, éppen úgy, ahogy a mediterrán konyha megköveteli.

Eredetét sok titok övezi, mert nem lehet tudni, hogy a spanyolok találták fel, vagy a rómaiak vitték hozzájuk a leves alapjának ötletét. Legfontosabb alapanyagai a kenyér, a fokhagyma, az olívaolaj, az ecet és a só. A 19. században az addig megszokott gazpacho felvette a piros árnyalatot, ugyanis ekkor kezdtek el hozzá használni paradicsomot. Annyira bejött a több ízzel felturbózott étel, hogy hamar elterjedt a világban, és ma már a spanyol konyha egyik legkedveltebb étele. Még gyümölcsöket is előszeretettel használnak bele, így például szőlőt, epret vagy dinnyét.

S hogy mitől andalúz? Nem a leves hozzávalói miatt, hanem a kísérőként tálalt főtt tojás és a sonka teszi hamisíthatatlan andalúzzá ezt a gazpachót!

Hozzávalók:

  • 250 g friss paradicsom
  • 50 g fürtös uborka
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál Sherry ecet
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2,5 szeletnyi kenyérbél
  • 1 szelet szárított sonka

Így készül az andalúz gazpacho egy személyre:

A paradicsomokat és az uborkát megmosom, és kisebb darabokra vágom. A fokhagyma társaságában turmixba teszem őket, és ízlés szerint sózom. Egy-két csipetnél nem kell több, mert ezután ízesítem az ecettel is, és teljesen krémesre turmixolom. A folyamat során alacsony fordulatszámon használjuk a turmixot, vagy tartsunk egy kevés szünetet, elkerülve, hogy túlságosan buborékos legyen a végeredmény! Turmixolás közben apránként hozzáadagolom a kenyérbelet is, és ha krémes a keverék állaga, tovább mixelem, és közben belecsurgatom az olajat úgy, hogy pár csepp még maradjon a díszítéshez!

A levest tálba öntöm, egy főtt tojást rászerelek, a sonkát pedig kockákra vágom, és ezekkel, valamint a maradék pár csepp olívaolajjal díszítem.

Az eredeti recept szerint ennél jóval több olívaolajat tesznek bele, ám ezáltal kalóriadúsabbá válik ez a könnyedebb verzióban elkészített gazpacho.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita