A húsvéti sonkamaradék is menthető, nem is akárhogyan!
A húsvéti sonkamaradék sok családban ismeretlen fogalom lehet, ám előfordul, hogy mégis marad belőle valamennyi. Nem baj, van ötletünk!
Erre használd a húsvéti sonkamaradékot
Kiválóan felhasználható különböző fogásokban, nemcsak a sonka, hanem a leve is – ha maradt! A sonkát általában lé nélkül tesszük el, de ha mégis maradt, akár le is fagyaszthatjuk, de még a húsvét utáni napon is felhasználhatjuk!
Sonkamentő tojásaszpik
Bár a vendégvárásnak vége, hát nem szép? Ha mást nem, a munkatársakat lenyűgözhetjük vele!
Sonkás tészta
Már-már klasszikus, egyszerűségében nagyszerű. Tészta, sonka, tejföl, és kész a lakoma!
Sajtos-sonkás tekercs aszalt paradicsommal
A videóban ugyan bolti szeletelt sonkát használtam, de a valódinál nincs jobb! Úgy is működik, ha ledaráljuk a húsvéti sonkamaradékot, és szépen rászórjuk a darálványt a töltelékre. Isteni lesz!
Bableves
A bablevesben tökéletes a sonka, de a lé is! Ha maradt lé, öntsük a főzővízhez, nem fogunk csalódni! Ebben az esetben viszont fogjuk vissza a só mennyiségét!
Sonkaleves fürjtojással
Ehhez még nincs videó, de lesz, mert kipróbált recept, és isteni!
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 7 dl víz
- 5 dl sonkalé
- 30 dkg füstölt sonka vagy csülök (vagy amennyi maradt)
- egy csapott teáskanál ételízesítő
- 1 dl tejföl
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- 1 teáskanál mustár
- 1-2 teáskanál citromlé
- 2-3 kisebb ecetes uborka
- 8 főtt fürjtojás
Így készül:
A hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, majd üvegesre párolom. Megszórom a liszttel, és kevergetés mellett fél percig pirítom, ezután felöntöm a vízzel. Hozzáadom a sonka levét is, és felforralom. Míg melegszik, a füstölt húst csíkokra vágom, és hozzáadom a forró sonkás léhez. Érdemes ízesíteni sóval vagy ételízesítővel, de csak finoman, hiszen a sonka leve eleve sós! A tejfölt összekeverem a tejszínnel és a tárkonnyal. A forró levesből merek egy fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe, és eldolgozom benne úgy, hogy a átvegye a leves hőjét. Ha megvagyok, beleöntöm az egészet a levesbe, és 2-3 percig főzöm alacsony lángon. Ezután ízesítem a csíkokra vágott csemegeuborkával és a citromlével.
Tálaláskor a tányérokba két-két fürjtojást teszek, és rámerem a forró levest.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita