Barion Pixel Húsvéti sonkamaradék? Erre használd! – 5 ötletet mutatunk! – Coloré

Húsvéti sonkamaradék? Erre használd! – 5 ötletet mutatunk!

2025. 04. 22.

A húsvéti sonkamaradék is menthető, nem is akárhogyan!

A húsvéti sonkamaradék sok családban ismeretlen fogalom lehet, ám előfordul, hogy mégis marad belőle valamennyi. Nem baj, van ötletünk!

Erre használd a húsvéti sonkamaradékot

Kiválóan felhasználható különböző fogásokban, nemcsak a sonka, hanem a leve is – ha maradt! A sonkát általában lé nélkül tesszük el, de ha mégis maradt, akár le is fagyaszthatjuk, de még a húsvét utáni napon is felhasználhatjuk!

Sonkamentő tojásaszpik

Bár a vendégvárásnak vége, hát nem szép? Ha mást nem, a munkatársakat lenyűgözhetjük vele!

Sonkás tészta

Már-már klasszikus, egyszerűségében nagyszerű. Tészta, sonka, tejföl, és kész a lakoma!

Sajtos-sonkás tekercs aszalt paradicsommal

A videóban ugyan bolti szeletelt sonkát használtam, de a valódinál nincs jobb! Úgy is működik, ha ledaráljuk a húsvéti sonkamaradékot, és szépen rászórjuk a darálványt a töltelékre. Isteni lesz!

Bableves

A bablevesben tökéletes a sonka, de a lé is! Ha maradt lé, öntsük a főzővízhez, nem fogunk csalódni! Ebben az esetben viszont fogjuk vissza a só mennyiségét!

Sonkaleves fürjtojással

Ehhez még nincs videó, de lesz, mert kipróbált recept, és isteni!

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl víz
  • 5 dl sonkalé
  • 30 dkg füstölt sonka vagy csülök (vagy amennyi maradt)
  • egy csapott teáskanál ételízesítő
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 teáskanál mustár
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 2-3 kisebb ecetes uborka
  • 8 főtt fürjtojás

Így készül:

A hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, majd üvegesre párolom. Megszórom a liszttel, és kevergetés mellett fél percig pirítom, ezután felöntöm a vízzel. Hozzáadom a sonka levét is, és felforralom. Míg melegszik, a füstölt húst csíkokra vágom, és hozzáadom a forró sonkás léhez. Érdemes ízesíteni sóval vagy ételízesítővel, de csak finoman, hiszen a sonka leve eleve sós! A tejfölt összekeverem a tejszínnel és a tárkonnyal. A forró levesből merek egy fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe, és eldolgozom benne úgy, hogy a átvegye a leves hőjét. Ha megvagyok, beleöntöm az egészet a levesbe, és 2-3 percig főzöm alacsony lángon. Ezután ízesítem a csíkokra vágott csemegeuborkával és a citromlével.

Tálaláskor a tányérokba két-két fürjtojást teszek, és rámerem a forró levest.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita