Házi kocsonya recept! (Videóval)

2021. 12. 03.

Ha mindig is neki akartál állni, de nem mertél, házi kocsonya receptünk végigvezet a kocsonyakészítés rögös útján.

Hozzávalók:

  • 2-3 disznóköröm (ha van rá lehetőség, a csontot vágassuk félbe vagy akár negyedbe)
  • annyi tányér víz, ahány tányérnyi kocsonyát szeretnénk (ebből a húsmennyiségből 6 tányér kijön + érdemes még két-három tányérnyit hozzátenni, ha elpárologna)
  • 50-60 dkg füstölt disznóhús (tarja vagy comb)
  • 3-4 teáskanál só (+ ha az ízlés úgy kívánja)
  • fokhagyma – tányéronként két gerezd
  • kb. 15 szem egész bors

Elkészítés:

A disznókörmön sajnos óhatatlanul maradnak szőrszálak, amiket le kell borotválni. Ez a kocsonya készítésének legutálatosabb része, de sajnos nem lehet megúszni. Érdemes folyóvíz alatt a mosogatóban csinálni egy eldobható borotvával.

Amint a körmök főzésre készek, egy nagyobb lábasba teszem őket az egész füstölt hús társaságában. (Ha a füstölt hús darabokban van, érdemes előfőzni a körmöket nagyjából 4 óra alatt). Ízesítem egész borsszemekkel, a sóval és tányéronként két gerezd fokhagymával. Ugyanígy teszek a vízzel is: annyi tányérnyit mérek ki belőle, ahány tányért tervezek.

Ha megvagyok, ráteszem a fedőt és alacsony lángon, éppen gyöngyöztetve főzöm 6 órán keresztül.

Ha megfőtt, leszűröm a kocsonyát, a körmökről leszedem a húst.

A levet hagyom hűlni, a főtt húst tetszőleges méretű szeletekre vágom. Ha összeállt a zsír a kocsonyán, egy kanál segítségével leszedem róla a zsírfoltokat, majd alacsony lángon felolvasztom, de éppen csak annyira legyen folyós, hogy el tudjam oszlatni a tányérokban! Ha kihűlt, hűtőbe vagy hideg kamrába teszem, hogy kellően összeálljon.

Ahány család, annyiféle kocsonya: sokan főznek bele vöröshagymát, zöldséget a végén főtt tojást is.

Tipp:

Nem kell feltétlenül tányérokba szedni a házi kocsonyát, lehet nagyobb jénaiba is vagy ételhordóba, hogy kevesebb helyet foglaljon a hűtőben.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea