Barion Pixel Így készíthetsz isteni házi kiflit és zsemlét! – Coloré

Így készíthetsz isteni házi kiflit és zsemlét!

2023. 02. 19.

A házi kiflinél és zsemlénél kevés jobb dolog van, és előnyük, hogy ugyanabból a tésztából mindkét péksüteményt elkészíthetjük!

A házi kifliről és zsemléről a legtöbbünknek szép emlékei vannak. Mindenekelőtt az illatok ugranak be, ahogy a pékségben vártak bennünket a friss péksütemények, de ha voltunk olyan szerencsések, anyukánk vagy nagymamánk várt bennünket ezzel a finomsággal. Sokunk a menzán is találkozott vele, jellemzően kiszáradt állapotban, de ez is hozzátartozik a kiflik történetéhez!

Az alaprecepthez nem kell sok minden, és csak rajunk múlik, hogy a tetejét megszórjuk-e sóval vagy valamilyen maggal. Az, hogy utána magában, vajjal, tejbe mártva vagy felvágottal fogyasztjuk, szintén ránk van bízva, hiszen ez a kifli és zsemle mindenhogyan jó!

Hozzávalók (16 darabhoz):

  • fél kiló liszt
  • 37,5 gramm élesztő (nagyjából háromnegyed kockányi)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 260 milliliter víz

A kenéshez:

  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 dl víz

Így készül a házi kifli és zsemle:

Elsőként a lisztet egy dagasztótálba szitálom, a közepébe pedig mélyedést alakítok ki. Belemorzsolom a friss élesztőt, hozzáadom a cukrot, majd beleöntök valamennyit a felmelegített (de nem forró!) vízből. Az ujjammal picit átkeverem az élesztős vizet, és 5-6 percig hagyom, hogy az élesztő megkezdje a munkáját. Ez idő elteltével hozzáadom a sót és a maradék vizet, majd 8-10 percen keresztül dagasztom kézzel vagy géppel. Dagasztás után letakarom, majd nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztem a tésztát.

Ha megkelt, négy részre osztom a megkelt tésztámat. Ha kiflit sütök, mindegyik tésztadarabot nagyjából 30 centiméter átmérőjű koronggá nyújtom, amiket négy egyforma körcikkre vágok. A cikkek felületét vékonyan átkenem vízzel, majd feltekerem. Ehhez lehet használni egy hurkapálcikát, majd óvatosan kihúzni a feltekert kiflikből. A kifliket finoman behajlítom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, tetejüket is átkenem vízzel, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el!

A házi kifli készítésénél egy kis pálcikát használhatunk a tekeréshez segítségül
A házi kifli készítésénél egy kis pálcikát használhatunk a tekeréshez segítségül / Fotó: Hadarik Rita

Ha zsemlét szeretnék készíteni, minden bucit négy részre osztok, a tenyeremmel szétlapítom őket, majd a tészta széleit középre hajtom és összecsípem.

A zsemléket a tésztaillesztéssel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejüket finoman átkenem vízzel.

A formázás után a kifliket és a zsemléket is duplájára kelesztem meleg helyen. Ha megkeltek, 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe teszem a tepsiket, és nagyjából 15 perc alatt készre sütöm a péksüteményeket. Míg sülnek kétszer-háromszor átkenem a tetejüket a sós-keményítős vízzel.

Ha készen vannak, megvárom, amíg langyosra hűlnek, majd fogyaszthatóak!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix