Nemcsak a szilveszteri asztalt dobhatjuk fel vele, hanem a reggelit is, arról nem is beszélve, hogy a sületlen virsli fonatok a hűtőben 2-3 napig is elállnak!
Hozzávalók:
- 2,4 dl tej
- 1,5 csapott evőkanál cukor
- 20 gramm élesztő
- 43 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 0,85 dl olaj
- A tetejére:
- 4 darab virsli
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A 2,4 dl tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és meleg helyen letakarva felfuttatom 15-20 perc alatt.
A liszthez hozzáadom az egész tojást, a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Liszt ,,igény esetén” még bátran adható hozzá. Akkor jó, ha nem ragad rá a kezünkre. Ha összeáll a tészta, letakarom és másfél órát hagyom kelni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom, majd minden részből golyókat formálok, és 10 percig pihentetem.
![Készíts csodaszép virslis fonatokat! 1 Virslis fonat fázisfotó](https://colore.hu/wp-content/uploads/2021/12/Virslis_copfok1-1024x687.jpg)
Ez idő letelte után minden golyót három egyenlő részre vágok és minden darabot kisodrok. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, az a fontos, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek.
![Készíts csodaszép virslis fonatokat! 2 Virslis copfoknál akár mérőszalagot is használhatunk](https://colore.hu/wp-content/uploads/2021/12/Virslis_copfok2-1024x722.jpg)
A három ,,sodronyt”, mint a hajat összefonom és sütőpapírral fedett tepsibe teszem.
![Készíts csodaszép virslis fonatokat! 3 A virslis copfot befonom úgy, mintha hajat fonnék](https://colore.hu/wp-content/uploads/2021/12/Virslis_copfok3-1024x717.jpg)
Ha készen vannak a fonások, vékony karikákra vágott virsliket rakok rájuk. Picit oda is lehet nyomni, hogy biztosan ott maradjanak.
![Készíts csodaszép virslis fonatokat! 4 Virslis fonat sülésre vár](https://colore.hu/wp-content/uploads/2021/12/Virslis_copfok4-1024x678.jpg)
Ha készen vannak a copfok, további 20 percig kelesztem őket, majd lekenem a tej és tojás sárgájának keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm őket 18-20 percig míg aranybarnák nem lesznek.
Majonéz vagy ketchup nyomható rá, de akár savanyúsággal is kiváló.
Tipp:
Fóliába csomagolva 2-3 három napig is elállnak az előre font copfok, csak arra kell figyelni, hogy a második naptól már rácson kell sütni, mert a sütőpapírra ragad. Állagra ugyanolyan omlós és puha marad, mint az első napon volt.
Borítókép forrása: Karsa Tímea