A harcsapaprikás túrós csuszával olyan étel, ami elemeire bontva is isteni, a kettő együtt pedig maga a varázslat! Ugyan elkészítése nem egy kétperces művelet, mindenképp megéri egyszer kipróbálni!
Harcsapaprikás túrós csuszával. E három szó hallatán az embert átjárja a melegség, hiszen eszébe jutnak a nagy ebédek, legyen az étteremben vagy otthon, ahol a nem bántóan halízű, paprikás szaftban fürdő harcsa egyesül a frissen főtt, túróval gazdagított csuszatésztával. Ugyan a halat sokan nem szeretik, a harcsának rendkívül enyhe íze van a többi halhoz képest, ráadásul a szálkától sem kell tartanunk, mert húsában nincsen, de ha találunk is, akkor egyértelműen megmutatja jelenlétét, mert meglehetősen nagy.
Érdemes hát elkészíteni azoknak is, akik ódzkodnak a hal fogyasztásától!
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 70 dkg afrikai harcsafilé
- só
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 tejföl
- 1 evőkanál liszt
A túrós csuszához:
- 25 dkg csuszatészta
- só
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg túró
- 1,5 dl tejföl
Így készül az isteni harcsapaprikás túrós csuszával:
Elsőként meghámozom a hagymát, majd apróra vágom. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban olajat hevítek, rádobom a hagymát, és barnára pirítom benne. Lehúzom a tűzről, megszórom fűszerpaprikával, majd felöntöm két deci vízzel. Visszateszem a tűzre, és ha felforrt, beleteszem a nyolc egyforma szeletre vágott harcsafilét. Sózom, beleteszem a paradicsomot és a paprikát, ha ízlésem úgy tartja borsozom, lefedem, és közepes lángon főzöm.
Míg fő, a csuszatésztát sós vízben megfőzöm, a szalonnát apróra kockázom és zsírjában kisütöm.
A hal meglehetősen hamar megfő, úgyhogy figyelni kell rá, hogy szét ne essen! Ha puhára főttek a halszeletek, kiveszem őket a léből a paradicsommal és a paprikával egyetemben, a szaftot ha nagyon elfőtt, egy kis vízzel engedem fel. A Keveremkavarom séfje e pontnál teszi bele a szaftba a felkockázott paprikát és paradicsomot, hogy ne csak ízével, húsával is gazdagítsa a szaftot.
A tejfölben elkeverem a lisztet, igény szerint egy kis vizet is adok hozzá, majd a szafthoz keverem, és további 2-3 percet főzöm.
A megfőtt tésztát leszűröm, összekeverem a szalonnapörcökkel, a tejföllel és a túróval.
Tálalásnál a túrós csuszát gazdagon meglocsolom a paprikás szafttal.
Nyitókép forrása: Keveremkavarom